torsdag 8 oktober 2020

MIK för sjuorna


MIK står för Medie- och informationskunnighet och innefattar kompetenser som gör att vi kan analysera, värdera och vara källkritiska kring allt informationsflöde som strömmar över oss.

På Tolvåkerskolan har vi en plan för vårt MIK-arbete. Vi har flera lektioner (ca 4-5 st) i sjuan i MIK. vi börjar då med att repetera vad som gäller om källkritik och informationssökning. Därefter går vi vidare och fördjupar arbetet och kunskaperna om MIK. Vi tränar på att värdera specifika källor och funderar då på syftet med olika webssidor och letar "värdeladdade" ord. Vi brukar också träna på att sortera bra sökträffar direkt i söklistan och lär oss hur man med enkla knep kan göra smarta(re) sökningar.

Jag har precis haft en omgång med MIK-lektioner i alla sjuor. Det är kul och spännande. Vi kollade bra länkar bl a genom att googla den spännande nyheten med jättehajen som simmade in i Bohuslän för någon vecka sedan. Vi analyserade fakta om Christopher Columbus via tre helt olika länkar, alla elever insåg att en av länkarna var helt felaktig....

Vi avslutade med att eleverna via olika nyhetssidor fick jämföra vilken nyhet som var "förstanyhet". Var det samma nyhet? Var det olika nyheter?

Det är alltid kul med MIK-lektioner och jag märker att eleverna blir duktigare och duktigare på detta. De lär sig att bli källkritiska tidigt vilket är bra, det är en kompetens som man verkligen behöver ha med sig ut i dagens samhälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.