torsdag 29 oktober 2020

Drama för unga - F som i sämstÅrets läslovssatsning i Sveriges Radios Drama för unga bygger på boken F som i sämst. Denna bok vann Barnradions bokpris 2019 och är skriven av Cilla Jackert. Handlingen i boken utgår från två syskon, där storasyster Miriam är bäst på det mesta, lyckas med allt och mår bra (tror alla). Lillasyster Jonna ligger mest i sängen och mår dåligt. Hon misslyckas totalt i skolan och hon tycker det är så jobbigt att ständigt bli jämförd med sin perfekta storasyster.

Men som så ofta i verkligheten så är inte allt vad vi tror att det är. Storasyster Miriam mår inte så bra som alla tror och plötsligt är rollerna omkullkastade. Lena har tidigare skrivit om F som i sämst här på Biblioteksbubbel.

Nu kan vi alltså lyssna på en alldeles nyskriven dramatisering av berättelsen. Den är i sex delar där varje avsnitt är ca 16 minuter långt. Det är så bra gjort! Det är också en mycket viktig berättelse att läsa, lyssna på och diskutera med dagens unga i vår tid när så många barn och ungdomar känner sig misslyckade och mår psykiskt dåligt. Sveriges radio har lagt ut en lärarhandledning till dramat om man vill arbeta med detta i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.