onsdag 21 oktober 2020

Författarbesök på Tolvåkerskolan

Alla nior och alla sjuor har fått träffa författaren Mattias Edvardsson denna veckan. Ett mycket trevligt författarbesök! 

Edvardsson har berättat om sitt författarskap, om hur han alltid har gillat att skriva små berättelser men aldrig trodde att det skulle bli något av det. Han berättade om vilken (lång) process det är innan det blir en bok. Bokskrivande innebär flera omskrivning och många omläsning (jag har läst igenom böckerna minst hundra gånger innan de blev färdiga sa Edvardsson!). Det finns förläggare och redaktörer på bokförlagen som hjälper till med både intrig, innehåll, detaljer och språk.Men man måste lägga ner mycket tid själv innan allt är färdigt.

Han berättade att han ofta kollar nyhetssidor för att få idéer till sina böcker. Andra smarta sätt att få inspiration till handling är att kolla vad andra böcker och vad olika serier handlar om, kanske är det vissa bitar man kan plocka upp och väva in i sin egen berättelse.

När han pratade med niorna fokuserade han mest på boken "En helt vanlig familj" som alla nior har läst. Idén till denna boken kom en kväll när han låg och inte kunde somna och han tänkte på hur det är om ett par år när hans egna barn är tonåringar och kanske ute och iväg på kvällarna. Tänk om något barn kommer hem med blod på kläderna då? Vad skulle han göra?

När han träffade sjuorna utgick han från boken "Stå ut" som alla sjuorna har läst. Denna boken handlar om två elever och en lärare på samma skola. Deras liv flätas samman på ett otippat sätt.

Eleverna hade förberett författarbesöket med att läsa och diskutera Edvardssons böcker och med att skriva ner frågor som Mattias Edvardsson utgick ifrån när han höll sina föredrag.

Det är verkligen kul med författarbesök!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.