onsdag 27 mars 2019

Jane och gåtornas hus

Boken är skriven av Kristin Cashore som tidigare skrivit den mycket bra fantasytrilogin "De utvalda", som jag sträckläste för några år sedan. När det nu kom en ny bok så kastade jag mig över den .
"Jane och gåtornas hus" är helt annorlunda än "De utvalda" vilket är mycket spännande!

Huvudpersonen Jane är föräldralös och växer upp med sin moster Magnolia, som är undervattensfotograf. Som barn hade Jane en något äldre tjej, Kiran, som barnflicka och de springer oförhappandes på varann efter flera år då de inte setts. Janes moster har precis dött och Kiran bjuder med Jane till sitt föräldrahem, Tu Rivens. Jane är inte alls sugen på att åka, hon håller på att försöka ordna upp sitt liv utan sin moster, men några veckor innan Magnólia dog fick hon Jane att lova en sak, Om någon någonsin bjuder dig till Tu Rivens, lova att du åker!
Sagt och gjort, Jane åker med Kiran, hon har ju lovat.
Väl på Tu Rivens uppenbarar sig ett hus, helt olikt allt annat Jane någonsin sett, med ett persongalleri utan dess like. Här finns husföreståndarinnan Mrs Vanders, butlern Mr Vanders, Kirans tvillingbror Ravi, deras far och hans mystiskt försvunna hustru, deras barndomskamrater Ivy och Patrick och många fler.
Undertiteln är: Ett hus. Fem gåtor. Nu börjar berättelsen om konststölder, försvunna barn och olika personers hemligheter att nystas upp inför ögonen på Jane, men lagom tills att läsaren börjar förstå vad som hänt, så byter berättelsen perspektiv, totalt fem olika perspektiv på samma historia. Ett udda berättargrepp som tar tid att läsa sig in i, men så spännande det blir! Boken biter sig kvar hos mig, och jag funderar på vad jag missat :) Det kan nog bli en omläsning framöver, då kan jag lägga de senare berättelsernas perspektiv på den första och se vad som händer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.