måndag 11 mars 2019

Önskebrunnen

Det finns nog ingen människa som aldrig försökt att betvinga Ödet eller naturlagarna eller vad det är vi nu tror styr våra liv. Alla har vi väl önskat, önskat intensivt att något skall hända eller inte. Kanske har vi t om slängt mynt i en önskebrunn och tyst uttalat vad vi bär i våra hjärtan. Men vem är det egentligen som skall uppfylla de önskningar vi tyst uttalar när vi släpper ner våra mynt i vattnet?
I boken Önskebrunnen av Frances Hardinge, blir barnen Ryan, Josh och Chelle varse att det inte är ett oskyldigt brott att stjäla pengar ur en önskebrunn, inte ens om man saknar busspengar och enda sättet att ta sig hem är genom att ta med sig några mynt ifrån brunnen man just besökt.
Ryan; Josh och Chelle är alla i tolvårsåldern och har av olika orsaker, liksom blivit över, när de andra barnen i klassen bildat kompisgäng. Josh är den obestridlige ledaren i början av boken, men under berättelsens gång kommer även ängsliga Josh och tysta Chelle att utvecklas och visa att de besitter många förmågor. I bokens början skall barnen  alltså ta sig hem ifrån Magwhite, som är en sorts, nästan övergivet område i utkanten av staden. I Magwhite händer skumma saker om kvällarna och det är definitivt Förbjudet område. Barnen borde inte vara där. Desto viktigare att de tar sig hem och kan låtsas som om de varit någon helt annanstans. När de upptäcker att busspengarna är slut finns bara en utväg, att stjäla ur Önskebrunnen, som ligger långt nere i skogen, i ett mörkt och skrämmande område. Med några ärgade mynt i handen, som Josh hämtat upp ur brunnen, beger de sig i väg till allra sista bussen hem.
De första tecknen på att något underligt börjat hända kommer ca en vecka efter att de tagit mynten ur brunnen. Ryan får små underliga knoppar på fingrarna. De kliar och efter några veckor blir de fler och fler, större och större och till sin fasa märker Ryan att han har mängder av små ögon som öppnas och stängs på sina händer och armar. Så fort Josh kommer i närheten av något elektriskt sker en explosion och det verkar som att han har förmågan att påverka allt elektriskt. Chelle, som i vanliga fall är mycket tystlåten börjar plötsligt tala i långa haranger och med en konstigt förvriden röst.
Chelle har fått förmågan eller oturen att kunna läsa andra människors tankar och att sedan vara tvungen att uttala dem högt. De tre vännerna förstår efter ett litet tag att de underliga och skrämmande saker som händer med dem, måste ha någonting med Önskebrunnen och mynten de tagit att göra. Men varför händer just de här sakerna?  Den eller det som finns i Önskebrunnen, en demon eller Häxa eller vad vi nu vill kalla det, som har i uppgift att uppfylla önskningar,  har nu gett uppdraget vidare till Ryan, Josh och Chelle. Med varje mynt de tagit följer också en önskning från dem som slängt i det och nu är det deras plikt att uppfylla önskningarna, vare sig de vill det eller inte. Panikslagna börjar de fundera på hur de skall kunna uppfylla den första önskningen( det Chelle uttalar högt är nämligen de önskningar människor haft då de kastat mynt i brunnen) Det som blir första "uppdraget" är att se till att servitören på cafeet, de brukar gå till, vinner första pris i ett stort lotteri och på så sätt får en motorcykel. Med oerhörda vedermödor lyckas de med detta och ger sig in på nästa önskning, men skeendet tycks accelerera och både de själva och deras omgivning blir allt mer besatta och övertagna av Brunnens demon. Kan de överhuvudtaget stoppa detta? Allra först måste de ta reda på vad en Önskning egentligen består av. Under det som man tror är Önskningen finns nämligen något annat, det som Önskningen egentligen handlar om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.