måndag 25 mars 2019

Möss och människor

John Steinbeck (1902-1968) fick nobelpriset i litteratur 1962. Han har skrivit kända romaner som Möss och människor, Öster om Eden, Pärlan och Vredens druvor.

Jag läste (och tyckte om) Pärlan för ett par år sedan då vi använde den i en klass här på Tolvåkerskolan. Nu har jag läst Möss och människor eftersom två åttondeklasser ska läsa och diskutera denna bok efter påsklovet.

Möss och människor utspelar sig i USA, närmare bestämt i Kalifornien längst med Salina river. Tiden är 1930-tal och det är svåra tider ekonomiskt. Huvudpersonerna i boken är förståndshandikappade men mycket starke Lenny och hans vän lantarbetaren George. Dessa två män går runt och tar arbete på en lantgård någon eller några månader i taget. På så sätt får de tak över huvudet, mat för dagen och en liten, liten lön att leva på.

Romanen börjar med att Lenny och George kommer till en ny gård för att arbeta. Vi får träffa några av gårdens andra arbetare; Carlsson, Curley, Slim, Candy och Crooks. De är alla grova, tuffa män, märkta av det hårda arbetet och den torftiga tillvaron.

Männen blir avundsjuka när de ser Lennys och Georges vänskap. Att ha en tillhörighet och ett sammanhang är något som de andra saknar men gärna skulle vilja ha. George och Lenny har också en gemensam dröm om att en gång kunna köpa ett eget litet ställe. Det är gripande att läsa om hur de drömmer sig bort. Drömmen blir en verklighetsflykt och ett sätt för dem att genomlida den hårda vardagen.

"ja, en vacker dag har vi samlat tillräckligt med pengar och då ska vi ha en liten stuga och några tunnland jord och en ko och några grisar och ... och leva av markens gröda, skrek Lenny. Och ha kaniner. Fortsätt, George! Berätta om vad vi ska ha i trädgården och om kaninerna i burarna och regnet på vintern och spisen och hur tjock grädden är på mjölken så man knappt kan skära den med kniv. Berätta, George."

Candy har ett litet sparkapital och när han hör Georges berättelse om den lilla gården de planerar att köpa erbjuder han dem sina pengar mot att han får vara med på det framtida drömprojektet. Även hos stackars Crooks väcks ett hopp om att kanske få vara med i drömmen.

Tidens värderingar märks (över)tydligt i bokens handling och språk. Den kvinna som har en central roll i handlingen namnges inte, hon benämns endast "flickan". Den ende färgade mannen i berättelsen bor i stallet. Här finns verkligen mycket att ta upp och diskutera med eleverna.

Jag tycker riktigt mycket om Möss och människor! Varje kapitel börjar med målande miljöbeskrivningar, språket är enkelt och handlingen är gripande. Berättelsen innehåller klassiska teman som solidaritet, gemenskap, utanförskap och drömmar.

En dröm kan hålla dig vid liv men också krossas på ett ögonblick, något Lenny, George och de andra smärtsamt blir påminda om i slutkapitlet.

Det ska bli mycket intressant att höra 15-åringarnas diskussioner om Möss och människor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.