tisdag 12 mars 2019

Författarbesök på Rinnebäck

I onsdags var Mårten Melin på Rinnebäcksskolan och besökte alla tre femmorna. Före besöket hade de läst en eller flera böcker som Mårten skrivit och förberett frågor.
Mårten varvade svaren på frågorna med att berätta om några bra tips som en kan tänka på när en ska komma på vad en ska skriva. Läs mycket, se på film och tjuvlyssna! Mårten berättade att han inte alls hittar på mycket nya saker när han skriver sina berättelser, nej han tar saker som han hört, sett, läst eller upplevt och så mixar han ihop det till en ny historia! Det är som att baka en sockerkaka. En tar nåt som redan finns, ägg, mjöl, mjölk, socker och smör, blandar det och in i ugnen så har du en kaka!
Eleverna fick göra en övning som betonade regeln "show, don`t tell!" (gestaltning) genom att låta eleverna  avsluta tre meningar. "Jag är så arg så jag...", "Jag är så ledsen så jag..." och "Jag är så ledsen så jag..." och sedan stryka de fem första orden. Kvar blev då en mening som tydligt beskriver vad personen GÖR, inte vad den är!
I en klass skrev de också en kort dikt. Eleverna skulle skriva tre meningar som började med "Världen är full av...." När de var klara bytte de ut "Världen" mot "Jag".
"Jag är full av människor
 Jag är full av solsken
 Jag är full av vatten"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.