måndag 19 november 2018

Radions julkalender Tonje i Glimmerdalen

Det börjar dra ihop sig och om mindre än två veckor kör radions julkalender (och alla andra julkalendrar också, för den delen!) igång. I år är det en av mina gamla bokfavoriter som ligger till grund för kalendern, Maria Parrs Tonje och det hemliga brevet, som blivit Tonje från Glimmerdalen i radions version. Jag skrev om boken för länge sedan, i ett julklappstipsarinlägg i december 2010.
Boken handlar om Tonje som bor i den lilla byn Glimmerdalen. Här finns inte så många barn, men det gör inget för Tonje eftersom hennes bästa vän är gubben Gunvald som bor i grannhuset. Gunvald och Tonje bygger supersnabba sparkstöttingar, spränger laviner och pratar om allt. Tror Tonje i alla fall. Ett brev på villovägar får dock Tonje att inse att hon kanske inte vet allt om Gunvald trots allt. Enligt radions text handlar kalendern om längtan. Efter den man älskar och efter svar på livets svåra frågor. Och eftersom det är en julkalender så handlar det såklart också om längtan efter julen.

Sveriges radios webbplats hittar du allt möjligt om julkalendern. Läs om personerna och lyssna på hur de låter. Flera kända röster dyker upp, och det är inte alla vi är vana att höra som skådespelare, utan kanske snarare i sportinslag på TV och radio (lite kul tycker jag!). Hör Freja som spelar Tonje berätta om sig själv och sin roll.
För första gången finns det också en lärarhandledning till radions kalender, vilket jag tycker känns roligt. På så sätt kan klassen lyssna tillsammans och arbeta med innehållet. Handledningen är uppdelad i två. Dels ett dokument med tips på hur du kan lägga upp lyssningen och arbetet. Och sedan ett dokument med bilder på huvudpersonerna, diskussionsfrågor och en sammanfattning av det som hänt föregående avsnitt. Skriv ut båda. På webbplatsen finns också en bild till varje avsnitt som ni kan skjuta upp på smartboard eller annan skärm, för att eleverna ska ha något att vila ögonen på medan de lyssnar. Alla fina bilder är ritade av Katarina Strömgård som illustrerat många barnböcker och omslag. Ni hittar fler av hennes teckningar på hennes webbplats. Lyssnar ni hemma i familjen kan frågorna såklart också vara ett bra komplement och säkert ge upphov till många roliga och spännande samtal.

Dags att börja längta efter 1 december!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.