fredag 3 december 2010

Julklappstips kapitelböcker 6-9 år

För de som kommit lite längre i sin läsning finns en oändlig mängd kapitelböcker att välja mellan. Jag har plockat fram några här med lite skiftande svårighetsgrad. Några av dem kanske passar bättre för högläsning, andra är perfekta att läsa själv.


En rolig och annorlunda debut är Att vara Flisan av Betata Lyth. Flisan är lång, och inte bara vanligt lång utan verkligen ofantligt jättelång. Hon är längst i klassen och längst på skolan och enda stället hon inte är längst är nog hemma, där alla i hela familjen är långa som flaggstänger. Flisan tycker det är trist att vara lång, hon kan aldrig gömma sig i mängden och det är ingen som vill ha en i knät för att mysa. En dag kommer det en ny tjej till klassen. Molly är liten och nätt och Flisan skulle verkligen vilja blir kompis med henne. Men kan en flaggstång vara kompis med en någon så perfekt?


För något år sedan kom en fantastisk högläsningsbok av Maria Parr, Våffelhjärtat, och jag vet inte hur många gånger som jag tipsat lärare om den. Nu har hon gjort det igen med Tonje och det hemliga brevet. Tonje är snart 10 år och enda barnet i den lilla byn Glimmerdalen i Norge. Man skulle kunna tro att det är ensamt, men Tonje är nöjd för hon har sin bästa vän i granngubben Gunvald som bygger de bästa kälkarna som finns. Men när Gunvald faller och hamnar på sjukhus förändras allt och ett olycksaligt brev ställer hela Tonjes tillvaro på ända.


Åsa Karsin har skrivit en bra julbok, Tora-lora-lej: Önskelistan. Titeln antyder att det ska komma fler böcker om Tora (och det är redan en planerad till våren) eller Tora-lora-lej världens bästa tjej, som farfar brukar kalla henne. Det närmar sig jul och Tora har börjat jobba på sin önskelista. Det är ganska många saker som Tora önskar sig, men högst upp listan hamnar att få bli klassens Lucia Fröken har nämligen bestämt att det bara får vara en enda Lucia det här året. Men så blir farfar sjuk, dödssjuk, och även om Tora fortfarande vill vara Lucia så är det ännu viktigare att farfar blir frisk och kan vara med på julafton. Tora har ju till och med gjort en julklapp till honom.


Lite lagom läskigt blir det i Thomas Hallings nya serie Trio i trubbel som handlar om syskonen Oskar 12, Maja 10 och Linus 8 år. Första boken i serien heter Läskigt läge och här övertalar barnen sina föräldrar om att få cykla till badstranden själva, och de ger sig av med strikta förhållningsregler: ta det försiktigt, komma hem klockan fem och absolut inte gå nära spökslottet som ligger längs vägen. Naturligtvis kan barnen inte låta bli att ändå göra just det, och det visar sig kanske ligga mer än de anat i slottets spökrykten.


Isabelle Halvarsson är hittills mest känd för sina böcker om den äventyrliga katten Fräs, men nu har hon vidgat sina vyer och höstens nya heter Puzzel, den lilla smuggelhunden. Även denna bok är illustrerad av Margareta Nordqvist som är fenomenal på alla typer av djur. Puzzel är en liten Jack Russelvalp som växer upp med mamma och syskon, men plötsligt blir tagen från värmen och tryggheten och såld på en marknad. Resan går till Sverige och här blir Puzzel köpt av en snäll storebror som vill göra sin lillasyster glad på födelsedagen. Mamma blir förstås inte lika glad när hon förstår att det är en smuggelhund och vill att de ska lämna tillbaka Puzzel, men då är förstås säljarna spårlöst försvunna. En lite trasslig start, men allt går såklart bra till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar