torsdag 15 november 2018

Astrid Lindgren-priset till Lisa Bjärbo!

Foto: Janerik Henriksson/TT
Igår var det, som Ninni bloggade om, Astrid Lindgrens födelsedag. Det innebär också att en ny pristagare av Astrid Lindgren-priset tillkännagavs och årets vinnare heter Lisa Bjärbo. Lisa kommer själv från Småland, den lilla byn Ingelstad utanför Växjö, och är som hon själv uttrycker det "marinerad" i Astrid Lindgens texter och böcker.
Lisa har skrivit böcker för alla åldrar, från bilderböckerna om Eddie och Ivar via ungdomsböcker till (roliga) kokböcker för vuxna som vill äta mer eller helt vegetariskt.

De senaste böckerna är Viggo och rädslolistan, för lågstadiet, och Inuti huvudet är jag kul för 15+. Viggo handlar om en 7-åring som tycker att det är besvärligt med bokstäver och är rädd för en massa saker som mörker och att det ska hända hans mamma, pappa eller lillebror något hemskt. En superbra högläsningsbok som många kan känna igen sig i och med massor att prata om. Inuti huvudet... handlar om Liv som lider av social fobi och som tvingas byta gymnasieskola när hennes pappa bestämmer sig för att följa sin dröm och köpa ett hus på den smålänska landsbygden. Den boken är så fruktansvärt bra att jag inte kan fatta att jag inte bloggade om den.

Lisa fick dock inte priset för någon specifik bok, utan för hela sitt författarskap. Motivering lyder:
”För ett mångsidigt, insiktsfullt och lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.”

Astrid Lindgren-priset har delats ut årligen sedan 1967 av förlaget Rabén & Sjögren (och sedan förra året även Astrid Lindgrens aktiebolag) för "förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Vill ni se vilka som tidigare fått priset - och det är ju många av våra största författare - så hittar ni hela listan här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.