tisdag 9 februari 2021

Ny ”börja läsa serie” av Lena Lilleste

 Böckerna handlar om Elsa, som ska få en egen Youtubekanal. Det är lite oklart hur gammal Elsa är, men jag skulle tippa att hon är i nioårsåldern. För att kunna filma filmer till sin kanal behöver Elsa en mobil, och i första boken ”En egen mobil” så är det Elsas födelsedag och hon kan knappt vänta på att föräldrarna ska komma och uppvakta henne. Det ser inte ut som om hennes högsta önskan ska bli uppfylld, och hon som råkade säga att hon skulle få en mobil , och lovade att ta med den  och visa i skolan idag...

Allt ordnar sig, hon får en mobil och hon startar sin kanal, ”Elsa Star”. Med mammas hjälp lägger hon upp den första videon, men hon har bara två prenumeranter, mamma och pappa. Hur ska hon kunna ordna så att fler vill prenumerera på hennes kanal?


I den andra boken ”Misstaget” så är det dags för kalas! Alla i klassen är bjudna till ett lekland. Elsa bestämmer sig för att filma hela kalaset, men mamma säger att hon inte får lägga ut någon film från kalaset på Youtube. Elsa förstår ingenting, varför inte? Mamma säger att alla barn inte får vara med på Youtube för sina föräldrar, och Elsa accepterar det. Väl på kalaset så filmar Elsa av hjärtans lust, och på kvällen har hon redan glömt att hon inte fick lägga upp filmen på Youtube. Oj, vad alla kommer att gilla hennes Youtubekanal och så populär hon kommer att vara i morgon i skolan! Riktigt så blir det inte, många är arga och några hävdar att de inte alls ville bli filmade. Hur kunde det bli såhär? Det löser sig så småningom, men nu vet Elsa vad en får göra och vad en inte ska göra.

Det här är två bra böcker som på ett enkelt och tydligt sätt lär barn netikett avseende foto och filmer på internet. Det är bra att fundera på detta redan tidigt eftersom att många barn får tillgång till telefon och eller surfplatta vid tidig ålder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.