fredag 12 februari 2021

Böcker som beskriver "något trassligt inuti"

 Många barn lever med hemligheten att deras föräldrar eller andra släktingar har en sjukdom "man inte talar om". Sju till elva procent av barnen i Sverige levde 2020 med en psykiskt sjuk förälder. Det sägs att samhället blivit öppnare kring psykiska sjukdomar, att det inte är så skamfullt eller tabubelagt längre att ha en sådan sjukdom. Delvis är det sant. Vi talar mera om psykiska sjukdomar nu, men vi är fortfarande långt ifrån att behandla psykiska sjukdomar på samma sätt som kroppsliga sjukdomar.

Isa i boken "Nåt trassligt inuti" av Cina Friedner, vet hur det är att inte kunna prata öppet om att hennes pappa är sjuk emellanåt och då ibland behöver vara på sjukhus " Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta"

Isas kompis Aisha är den enda som vet varför Isas pappa är på sjukhus. Hon tycker om Isas pappa och frågar ofta hur det är med honom. Aisha är "coolaste tjejen i klassen" och en given ledare. I sexan finns en ny kille, Ian Wretling. Aisha och hennes tjejgäng (utom Isa) tycker att han är snygg, spanar på honom och försöker få hans uppmärksamhet.



En vanlig  tisdag, när mamma, Isa och lillebror Kimmy tagit bussen till "psyket" och hälsat på pappa i ett litet grått besöksrum, kommer Ian Wretling och hans pappa plötsligt ut från avdelningen.

Isa och Ian hälsar tyst på varandra och allt eftersom veckorna går fortsätter de att stöta på varandra på "psyket" eller utanför vid busshållplatsen. De börjar prata och Ian berättar att hans mamma är inlagd och att hon varit på sjukhuset länge. Ian och Isa har äntligen fått en vän som förstår, verkligen förstår vad det betyder att ha en förälder, som ibland blir så sjuk att hen inte kan vara hemma på ett tag. De kan prata öppet om allt och ingenting verkar konstigt.

I skolan blir Isa vald till lucia och samtidigt "avslöjas" hennes och Ians vänskap av Aisha, som blir jättesur för att Isa inte berättat någonting för henne.

Isa har redan nog att tänka på. Kommer pappa att bli frisk nog för att komma och titta på luciatåget?

Jag hoppas att det kommer fler böcker om barn som Isa och Ian och att vi alla vänjer oss vid att tala mer öppet om psykiska sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.