fredag 8 maj 2020

Den sista människan av Lee Bacon

Bokens huvudkaraktär är roboten XR_935. Tiden är en inte för avlägsen framtid där styr i ensamt majestät efter att ha eliminerat människosläktet. De var inte bra för jorden och höll på att förstöra den med krig, brott och miljöförstöring. Jorden är helt enkelt en bättre plats utan dem.
Alla robotar har ett syfte och designas utifrån det, förutom PRES1DENT,  som är deras ledare. Alla robotar är alltid uppkopplade mot KUBEN, och inpräntas från dag ett att aldrig ha några hemligheter för varandra. XR_935 är designad för att bygga solpaneler, tillsammans med SkD_988 och Ceeron_902. Det har de gjort i 12 år, fyra månader, en vecka och tre dagar när deras tillvaro drabbas av paradoxen.
Paradoxen heter Emma och är en människa. Enligt alla alarmsystem ska hon omedelbart elimineras eftersom att hon är en farlig livsform, men hon verkar inte farlig, hon verkar...rädd. När Emma har berättat sin historia så bestämmer sig robotarna för att hjälpa henne, vilket inte är så lätt med tanke på att allt övervakas alltid och människor får inte ens finnas...
Under strapatserna börjar XR_935 omvärdera informationen den fått i hela sin tillvaro, kan det vara så att PRES1DENT inte visat hela sanningen?

En tänkvärd berättelse om AI, vikten av vänskap, tillit, förmåga till självständigt tänkande och mod.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.