lördag 21 december 2019

Adventskalender Lucka 21

Mira är en ganska vanlig tjej på nio år. Hon har en bästa kompis som heter Valentina och hon älskar rymden. Hennes högsta dröm är att bli astronaut, men hon vet också att för att bli det måste man vara superbra på matte. Hon är inte superbra på matte, men det finns en i klassen som är det, nämligen Sixten. Om hon bara lyckas bli kompis med honom så kanske han kan lära henne allt han kan.
En dag får Mira en anteckningsbok av sin farfar. Boken ser ut som en helt vanlig anteckningsbok, men av en slump upptäcker Mira att den är magisk. Om hon skriver en fråga i boken så svarar den av sig själv. Fast det går inte att skriva vilka frågor som helst. Rena faktafrågor som hon kan kolla upp genom en googling vägrar den svara på. Och sådant som ligger för långt fram i tiden är också svårt att få vettiga svar på. Men andra svar bara dyker upp på sidan precis när hon skrivit ner frågan.
Mira tänker egentligen inte berätta för någon annan än Valentina om boken, men det dröjer inte länge innan det kommer ut i alla fall och plötsligt vill alla i skolan ha svar på sina frågor. Mira och hennes bok blir kända och till och med de stora mellanstadieeleverna kommer till henne med sina frågor. Hur ska Mira hinna med sina egna frågor när boken svämmar över av alla andras? Och skulle boken kunna hjälpa henne att bli kompis med Sixten, så att hennes chanser att bli astronaut ökar?
I början känns det spännande med boken, men snart blir det mest besvärligt. Vad gör man egentligen när folk ställer frågor om någon annan, som den andre egentligen inte vill veta? Och vad händer när svaret är både jobbigt och svårt att få? Är det verkligen alltid bättre att veta, än att fortsätta tro och hoppas?
Det finns tyvärr inte fler tryckta böcker om Mira, men på Storytel finns Miras magiska stjärnkikare både som e- och ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.