fredag 20 december 2019

Adventskalender Lucka 20

Measle är en liten pojke, på ungefär tio år, som det verkligen är synd om. Hans föräldrar dog båda två när han var fyra år. Han fick flytta hem till den enda släktingen han hade, Basil Trumplebone. Du kanske har hört talas om trollkarlar, men du visste kanske inte att det finns olika slags trollkarlar, nämligen magiker, svartkonstnärer också finns det vredesmunkar, nämligen svartkonstnärer, som blivit galna. Dem bör man akta sig noga för, men stackars Measle hade inget val, han var tvungen att bo hos sin elake släkting Basil, som var just en vredesmunk.
Huset de bodde i var mycket otrivsamt och dystert. Det låg längst in på en dyster gata och hade svarta skivor, spikade för fönstren.  Sommar, som vinter låg ett litet grått regnmoln över taket och det regnade oupphörligt på Basils tak. Det fanns en sak i huset som var fantastisk. Det var den enorma modelljärnvägen, som Basil byggt uppe på vinden. Den var enorm och hade naturtrogna miniatyr miljöer och människor, alla byggda av Basil.
En gång hade Measle fått följa med upp och titta på järnvägen, och sedan dess var det hans högsta önskan, att få komma dit upp igen. En dag lyckades Measle , lura iväg Basil, som annars mycket sällan lämnade huset, så att han skulle få några timmar för sig själv.
Measle smyger sig upp på vinden och tar sig en närmare titt på modelljärnvägen. Då först upptäcker han den rysliga sanningen, att Basil krympt verkliga människor, för att ha i sin modellvärld. När Basil kommer hem krymper han Measle också, som straff, för att han rört modelljärnvägen.
Measle får tillbringa några mycket händelserika dagar i modellvärlden och med de andra krympta personerna. Han lyckas med hjälp av sin uppfinningsrikhet och lite tur att lösa de andra människorna från sin förtrollning. Sedan tar ett spännande och gräsligt äventyr sin början,  när Measle och de andra "små" människorna, bestämmer sig för att oskadliggöra den den hemske och obehaglige vredesmunken Basil Tramlebone.

Boken är första delen i en trilogi och skriven av Ian Ogilvy. De andra delarna heter Measle Stubbs och Drakodonen och Measle Stubbs och Mannakraften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.