fredag 13 december 2019

Adventskalender lucka 13

"Vänta på vind" av Oskar Kroon är årets vinnare av Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.  Vingas föräldrar har skilt sig. Det började med att pappa var borta mycket och kom hem sent. Sedan kom han  hem ibland och åt middag och tog med sig några saker varje gång. Nu bor han med Angelica och snart ska Vinga få ett syskon. Fast Vinga tycker inte att det är ett syskon, eftersom barnet inte har samma mamma som hon.


Vinga tillbringar sommarlovet på en ö hos morfar. De är lika varandra. Båda tycker om havet, lugnet och uppskattar tystnaden. På ön arbetar Vinga med sin snipa som hon fått av morfar. En dag träffar hon på en strandad val men också Rut. Vinga har inte haft någon vän tidigare. Med Rut är det annorlunda. Hon väcker känslor i Vinga som hon inte känt tidigare.


Så en dag måste Vinga lämna ön för att åka till staden. Lillebror har anlänt. Morfar lovar Vinga att hon ska få komma tillbaka till ön och gör henne sällskap. Morfar vet att det kommer att bli oroligt på havet.


Det här är en berättelse som etsar sig fast och det är svårt att släppa bokens huvudpersoner. Boken är välskriven och det finns mycket mellan raderna att samtala kring. En utmärkt högläsningsbok från cirka elva år.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.