torsdag 10 januari 2019

Helsingfors centrumbibliotek och Mumin

Under jullovets sista skälvande dagar var jag och familjen i Helsingfors. En väldigt trevlig stad, stor men ändå tillgänglig.
Som av en slump, ja det är faktiskt sant!, så hamnade vi på Helsingfors helt nyöppnade centrumbibliotek Ode. Det öppnade i början av december förra året. En jättebyggnad som förutom böcker även tillhandahåller studierum, konferensrum, två cafeer, symaskiner, 3Dskrivare, canvasskrivare och oändliga ytor att bara vara på. Ett riktigt medborgarhus helt enkelt. Det som slog mig när jag kom in var hur luftigt det var i hyllorna, och jag tänkte för mig själv att de har gallrat ordentligt inför flytten. Väl hemma igen blev jag varse via en artikel i svenska Yle att det har lånats ut ca 66000 böcker under dessa första veckorna! En helt sanslös mängd böcker!
Här kan du läsa artikeln!
Jag brukar alltid släpa med mig familjen i bokaffärer när vi är på semester, så även denna gång. Det som är mest spännande med finska bokaffärer är att det finns mängder med böcker på svenska, eftersom att Finland har två officiella språk, finska och svenska :) Och så finns där massa böcker om Mumintrollen såklart!

1 kommentar:

  1. Påminner lite om Helsingörs nya bibliotek. Blandning av aktiviteter och bokhyllor. Stort och luftigt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.