onsdag 21 februari 2018

Turtles all the way down av John Green

Turtles All the Way DownDet här är den första titeln som jag har läst av John Green. Av någon anledning så har det inte blivit av att jag läst någon av hans böcker trots populariteten bland både ungdomar och vuxna.  Jag valde att läsa den på engelska då det är originalspråket. På svenska heter den Sköldpaddor hela vägen ner. Boken handlar om sextonåriga Aza som lider av tvångstankar. I stort sett all hennes vakna tid går åt till att fundera kring bakterier. Hur kommer de in i vårt system, hur de lever på vår hud, vilka sjukdomar som sprids via bakterier och vilka av dessa sjukdomar som är dödliga. Hennes vardag är allt annat än lätt. Det är inte något som syns på Aza och omgivningen har inte så lätt att förstå hur det är för henne.
Azas bästa kompis är en orädd tjej som heter Daisy. Hon gör det mesta som faller henne in och funderar inte så mycket på bakterier. Hon funderar istället på alternativa slut till Star wars och skriver fan fiction. En multimiljardär har försvunnit spårlöst och FBI har utlyst en belöning på 100 000 dollar för den eller dem som vet var denna person håller hus. Daisy vill naturligtvis att de ska ge sig ut på jakt, men Aza är inte lika pigg på idén. Hon känner sonen, Davies heter han, till den försvunne och även om de inte setts de senaste åren så känner Aza sig osäker. Ska de verkligen göra detta?

Jag gillade boken, och John Green lyckas verkligen få läsaren att förstå problematiken med tvångstankar och vad det innebär att lida av det. Jag tycker att det är en stark historia som växer och blir bättre ju längre in den en kommer. Den har trots sitt tunga ämne även humoristiska inslag så den är även rolig samtidig som den tar upp allvarliga ämnen.

En av John Greens mest lästa är The fault in our stars och som på svenska går under titeln Förr eller senare exploderar jag. Den har även filmatiserats och blev en riktig succé även som film. Kanske har du läst boken eller sett filmen?
Boken lånas fortfarande flitigt på både svenska och engelska. På Korsbackaskolans bibliotek finns den även på turkiska. Maria har bloggat om den tidigare. Du kan läsa inlägget här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar