fredag 9 februari 2018

Minoo och vinterskeppet

Minoo är elva år, hennes lillebror Mirza är sju. I deras familj pratar de mycket om Brevet, Brevet, som skall komma, Brevet som kanske skall förändra hela deras tillvaro. Ibland på kvällarna pratar mamma och pappa om Brevet, mamma gråter och pappa försöker trösta.

Vi kommer in i berättelsen en fredag när Minoo skall sova över hos sin bästa kompis Ebba. Allt är förberett, väskan är packad, filmen vald, godiset köpt. Men mamma och pappa måste jobba den här kvällen och Minoo måste passa sin lillebror. Vilken besvikelse...och hon vill inte att Ebba skall komma hem till henne, de har det så litet och trångbott. När Minoo och Mirza kommer hem från skolan ligger Brevet där på hallmattan. De vänder och springer, håller varandra i handen och springer mot hamnen där de egentligen inte får vara.
Mirza släpper taget om Minoos hand och springer iväg upp på en båt som ligger vid kajen.. Det är ju där jultomten bor tror Mirza. Han har sett en stor man med skägg på båten. Minoo har inget annat val än att springa efter sin lillebror upp på båten.

Det tar en  stund innan hon hittar honom och när hon väl gör det känner dem hur båten börjar röra sig och ger sig iväg ut från kajen. "Jultomten" hittar de båda barnen efter en stund och låter meddela att nu har de inget annat val än att följa med till England dit båten är på väg med sin last...

En spännande, sorglig, värmande bok om stark syskonkärlek och på samma gång en äventyrshistoria och en rapport ifrån ett land där många människor väntar på ett Brev, som kan förändra deras liv.

Författare är Anna Ehring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar