fredag 9 februari 2018

Den första vågen

Den första vågenPaul Dowswell har skrivit många böcker om krigsskildringar. Han har bl a tidigare gett ut böckerna Sanna historier om första världskriget och Sanna hiastorier om andra världskriget. I går läste jag den alldeles nya boken Den första vågen. Detta är en lättläst ungdomsbok som utspelar sig vid slaget vid Somme under första världskriget.

Boken är på knappt hundra sidor och mycket lättläst men den berör verkligen! Trots det lätta språket och de få sidorna upplever man den fruktansvärda ångest och oro som de unga soldaterna i skyttegravarna vid Somme måste ha upplevt.

Bokens huvudpersoner är Charlie och Eddie, två unga engelska killar från Hastings som anmäler sig som frivilliga till kriget och hamnar i skyttegravarna vid Somme. Året är 1916. Kvar hemma i Hastings finns Rose, flickvän till Charlie. Åh vad Charlie längtar hem till Rose. Varför anmälde han sig som frivillig till detta hemska krig!

Två andra personer i boken är bröderna Charlie och Eddie som är barnbarnsbarn till Charlie från 1916. Bröderna från nutiden har alltså fått samma namn som farfarsfar och hans bror.

Om man vill läsa om krigets fasa, oro, hopp och efterverkningar är Den första vågen en mycket bra bok att läsa och reflektera över. Det finns inte så många moderna bokskildringar av första världskriget så denna boken är viktig och kan läsas i samband med SO-undervisningens genomgång av första världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar