tisdag 9 maj 2017

Sugen på äventyr?

 Gröngölingsboken : handbok för alla barn  ÄVENTYRARNAS HANDBOK


Sommarlovet närmar sig med stormsteg och du är kanske sugen på att ge dig ut på äventyr i skog och mark?
Antingen det är första gången för dig eller om du har varit iväg tidigare så finns det böcker som kan komma väl till pass. Två böcker i ämnet som jag vill tipsa om är Gröngölingsboken och Äventyrarens handbok. De är fulla av goda råd, tips och fakta för den nyfikna/nyfikne.

Gröngölingsboken gavs ut första gången 1969 och har sedan dess getts ut i nyutgåvor med jämna mellanrum. I den kan du läsa och lära allt möjligt tänkbart. Vad är bra att ha med i sin ryggsäck om man ska övernatta i skogen? Hur kan man skaffa fram vatten om det man tagit med sig är slut?
Hur navigerar men med hjälp av stjärnorna? Vad berättar molnen på himlen för oss? Utöver en massa bra tips för friluftsliv så kan man även lära sig lite annat t ex  hur man lätt gör en poncho eller tillverkar en egen telefon. Eller vad sägs om att tillverka en drake att flyga med? Det är en väldigt rolig och samtidigt lärorik bok. Den heter Handbok för alla barn, men jag tycker att man kan läsa och lära av den antingen man är liten eller stor! Kalle Anka och hans brorsöner Knatte, Fnatte och Tjatte följer oss igenom boken och det är ett extra roligt inslag om man gillar Kalle Anka.

Äventyrarens handbok är framtagen av Scouterna och riktar sig mot målgruppen från ca 13 år och uppåt. Den hjälper dig att planera ett riktigt äventyr från början till slut och är en mycket användbar bok antingen du är scout eller inte. Du får te x  lära dig  allemansrätten, olika ledarstilar, miljö, motion, hur man kan utmana sig själv och även om hur man är snäll. Scouter som varit på hajk har delat med sig av sina erfarenheter och på vissa sidor kan du läsa om detta. I ett stycke kan du läsa om en person vars första kyss skedde under en hajk!

Sverige, och Skåne, är fullt av vackra smultronställen. Ut och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar