fredag 19 maj 2017

Sommarbokpraten är igång

Nu är jag inne i en intensiv period med sommarbokprat för klasserna på Tolvåkerskolan. Vi försöker alltid locka eleverna att låna hem en bok (minst) över sommaren. Lärarna bjuds in att boka in bokprat i mediateket för sina klasser. Så här såg bokhögen ut som jag pratade om i morse.

Jag försöker alltid variera utbudet till bokpraten. Både svenska och engelska böcker ska finnas med, både killar och tjejer som huvudpersoner, både fantasy/scifi och realism, lättläst och "tjockare" böcker osv. Många gånger visar jag en boktrailer också om det finns. I morse visade jag boktrailers både till boken Askfödd och till boken Virtnet.

En alldeles ny bok för mig i denna högen är Cosmo skriven av Barbara och Harald Kjellström. Cosmo heter egentligen Pelle men kallas för Cosmo av alla utom av sin farmor. Cosmos liv består av fotboll och i boken får vi följa med honom och laget på många matcher och även till Gothia cup. Det händer andra saker i Cosmos liv också, hans föräldrar bråkar och flyttar till slut isär. Att mamma flyttar tycker Cosmo är jättejobbigt. Kan de inte bara hålla sams? Cosmo åker på semester till Kreta med pappa och farmor. På Kreta träffar han en tjej som heter Lotta. Det känns väldigt bra med Lotta tycker Cosmo.

Cosmo är delvis en feelgood-roman om en kille som spelar fotboll. Men realistiska problem finns också i boken. T ex ringer en lärare hem eftersom det inte går så bra i skolan och problemen finns med föräldrarna som separerar. Cosmo är första delen i en fotbollsserie. Jag kommer definitivt att köpa in alla delarna till Tolvåkerskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar