lördag 10 december 2016

Julkalender Lucka 10 - Försöksdjuret

Idag är det Nobeldagen. Hundratals forskare samlas i Stockholms stadshus för att vara med på festen när årets Nobelpris delas ut till forskarna med de mest framstående forskningsresultaten. Jag brukar titta på festen på TV. Det är intressant att få veta mer om forskarna och deras upptäckter och det är en fantastisk fest med glitter och glamour att titta på.

I Marianne Strands bok Försöksdjuret är huvudpersonens mamma forskare. Adina som dottern heter är på väg i ett flygplan från pappa Jakob i Stockholm till mamma Lydia i Göteborg. När planet landar på Landvetters flygplats är inte mamma i ankomsthallen och möter Adina. Det brukar hon alltid vara. Istället kommer det en tjej och möter upp. Tjejen heter Constance, är mammas arbetskamrat på universitetet och har kommit för att hämta Adina eftersom mamma har blivit försenad. Adina följer med Constance. Hon får coca cola att dricka när de kommer ut till Constance bil. De kör iväg. Snart somnar Adina, hon blev så konstigt slö plötsligt...

Adina har blivit kidnappad! Constance är inte alls mammas jobbarkompis utan en tjej som är med i en organisation som vill att Adinas mamma slutar upp med sin forskning. Nu kör hon i väg med Adina allt längre bort från mamma i Göteborg.

Försöksdjuret är en spännande men också lättläst bok för ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar