måndag 28 november 2016

Astra och rymdkakorna

Astra och hennes familj ska flytta till planeten Nova Mundi. Resan tar 199 år och under tiden ska de vara nedsövda och nedfrysta för att inte åldras under resan. Robotar sköter rymdskeppet, lagar det som behöver lagas och söver om de som mot förmodan råkar vakna under resans gång. Innan avfärd känner sig Astra lite hungrig, och bara tanken på att gå och lägga sig och inte få frukost på 199 år gör henne ännu hungrigare. Den lilla roboten Pilbeam visar henne matroboten Nom-O-Tron, som kan producera vilken mat som helst en önskar och Astra önskar sig ett chokladkex. Det är gott och i ett plötsligt infall ber hon Nom-O-Tronen göra den perfekta kakan. Det skulle hon inte ha gjort! Nom-O-Tron börjar blinka och stängs plötsligt av. Astra blir lite rädd att den inte ska kunna göra någon frukost till alla de hundratals resenärerna som kommer vakna utsvultna om 199 år, men det är dags att sova och Astra går tillbaka till sin kapsel och Sängbot, sömnövervakningsroboten, kopplar in henne till alla övervakningssystem. Astra somnar.

Efter bara drygt 99 år vaknar Astra och är vansinnigt hungrig. Hon minns vägen till restaurangen där Nom-O-Tron står och beger sig dit för att få lite att äta, men möts av en förfärlig syn. Nom-O-Tron spottar ur sig kakor, den ena läskigare än den andra. Muffins med sylvassa tänder attackerar och äter varandra och när de får syn på Astra ger de sig allihop på henne. Kakorna blir smartare för varje generation, och nya generationer växer upp snabbt i kakvärlden. Dessutom tar Nom-O-Tron upp alldeles för mycket av rymdskeppets datorkraft och skeppet är på väg helt ur kurs. Risken finns att de aldrig kommer fram till Nova Mundi om inte Astra får stopp på Nom-O-Tronen  och fångar in alla de farliga kakorna. Problemet är bara att skeppet dessutom har blivit kapat av rymdpirater som plundrar - eller bärgar som de själva säger - skeppet på skedar och annat värdefullt.

Detta är, som ni hör, en helt galen historia. Jag kan tänka mig att den funkar mycket bra till högläsning för alla, men kanske framförallt årskurs 1-4. Köp den, gen den i julklapp till någon du gillar och läs den tillsammans redan på juldagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar