fredag 18 november 2016

Something in Between

Det handlar mycket om USA just nu. En ny president är vald, vad kommer nu detta att innebära för USA, för Världen, Europa och för lilla Sverige? Många är rösterna som diskuterar fördelar, nackdelar och vad som eventuellt kommer att hända nu. Läget är mer osäkert än någonsin, ingen vet ju egentligen vad som kommer att hända eller hur det kommer att bli.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=1848455151Under denna veckan när USA har diskuterats runt om i all media jag sett/hört på/läst så har jag också lyssnat på boken Something in Between skriven av Melissa de la Cruz. Jag har lyssnat på boken via Storytel men vi har köpt in boken i pappersform till Tolvåkerskolan. Boken är ännu inte översatt till svenska men enkel att läsa på engelska.


Boken utspelar sig i Kalifornien och huvudpersonen är 17-åriga Jasmine som bor i Los Angeles tillsammans med sina föräldrar och sina två småbröder. Jasmines familj har invandrat till USA från Filippinerna för många år sedan. Jasmine har gått hela sin skolgång i USA och känner sig verkligen som en riktig amerikansk tjej. Nu går hon sista året på High School, hon satsar enormt mycket på skolan och vill fortsätta att studera på något college i USA. När boken börjar får Jasmine reda på att hon har fått ett mycket prestigefullt stipendium som handlar om hennes fortsatta studier.


Jasmine är överlycklig över sitt stipendium men när hon berättar om det för sina föräldrar får hon sitt livs chock. Familjen visum har gått ut sedan ett par år tillbaka och inte blivit förnyat. Just nu lever hela familjen illegalt i USA och riskerar att bli utkastade vilken dag som helst.


Something in Between handlar om hur Jasmine och hennes familj hanterar sin förfärliga situation, om Jasmines kamp om att få studera på ett college i USA. Jasmine vet inte var hon hör hemma, USA vill inte ha henne och hennes familj och på Filippinerna känner hon sig inte hemma längre. Detta är ett brännande aktuellt ämne om vi lyssnar på nyheterna från USA just nu, där Trump hotar med att deportera många människor som inte har uppehållstillstånd eller rätt visum. Genom boken förstår vi lite mer hur det amerikanska systemet fungerar, hur obehagligt viktigt det kan vara att känna rätt människor för att kunna dra fördel av det i kampen mot myndigheterna.


Something in Between handlar också om en fantastiskt stark kärlekshistoria mellan Jasmine och Royce, som kommer från så olika familjer och kulturer. Kärleken övervinner allt sägs det men gäller det verkligen den hopplösa kärleken mellan dessa två ungdomar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar