måndag 7 november 2016

Hopp om livet?

Valet i USA alltså. Jag får lite ont i magen när jag tänker på eländet, men det har ju (oavsett om halva befolkningen verkar lite galen för tillfället) kommit en och annan bra bok från "over there". Här kommer några boktips av amerikanska författare - för er som vill drömma er bort istället för att ta in verkligheten...


6-9 år
DiCamillo: Edward Tulanes fantastiska resa. Det den här boken inte lär dig om empati och medkänsla är inte värt att veta.

Osborne: Den magiska trädkojan. "Alla" Sveriges lågstadiebarn kan inte ha fel. En spännande äventyrsserie om tidsresor och utmaningar.

Snicket: Mörkret längst ner. En bilderbok om mörkerrädsla som mycket väl kan läsas av både 4- och 10-åringar.

9-12 år
Cabot: Allie Finkles regler för tjejer, Jinx m.fl. Allies liv ställs på ända när föräldrarna berättar att de ska flytta.

Fitzgerald: Under ägget. En härlig bok om konst, New York och en tavlas mystiska uppenbarelse.

Riggs: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn m.fl. Fantastiska böcker på gränsen mellan fantasy, historiska romaner och skräck. Jacobs farfar har alltid berättat de mest makalösa historier, men när han dör börjar Jacob förstå att allt kanske inte är fantasier.

Russell: Nikkis dagbok. Det är inte lätt att vara Nikki, men väldigt lätt att läsa om henne.

Stead: En nyckel, en gåta och fyra brev. Ytterligare en New York-skildring om tidshopp och sådant som bara måste göras.
12-15 år
Collins: Hungerspelen. Katniss! Behöver jag egentligen säga mer?

Green: Förr eller senare exploderar jag. 2010-talets bomb, för mig personligen. Fantastisk kärlekshistoria i skuggan av dödlig cancer.

Levithan: Ibland bara måste man, Nick och Norahs oändliga låtlista m.fl. I Levathans drömvärld får alla vara precis som de är. Där är bögen norm och transkvinnan bäst i rygbylaget. En måste älska't!

Rifka Brunt: Låt vargarna komma. En älskad morbror dör och två systerdöttrar får ärva en tavla. Den yngre tror att hon kände sin morbror, men det är något stort och viktigt han har dolt för henne.

Sones: Vad mina vänner inte vet, Vad min flickvän inte vet och En sån där vidrig bok där mamman dör. I korta prosalyriska kapitel får vi berättelser om liv och död, kärlek och svek, hopp och förtvivlan. Låter det för sliskigt? Det blir det inte.
15+
Förutom alla de ovanstående...
Flagg: Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café. Denna bok har jag både läst och sett filmatiseringen av många gånger. Tröttnar aldrig! Utspelar sig i en liten småstad i amerikanska södern från 1910-talet och framåt.

Stockett: Niceville. 1960-talet i skuggan av kampen för afroamerikanernas rättigheter. Rikmansdotterns Skeeter kommer tillbaka till sin inskränkta småstad efter studierna och ser plötsligt rasismen på ett nytt sätt. Tillsammans med två svarta hushållerskor skriver hon en bok om tillvaron för svarta i den vita världen.

1 kommentar:

  1. Vilka bra och trevliga boktips! Nu får vi verkligen hoppas att det amerikanska folket röstar rätt :-)

    SvaraRadera