fredag 11 november 2016

Farväl till dem på land

Det finns Coffee to go och det finns Stories to go! Det senare erbjuder förlaget Novellix. De har nu under ett par års tid gett ut ett hundratal noveller mycket fint förpackade med ett vackert omslag och i ett behändigt fickformat. Många av novellerna är nyskrivna medan några är gamla. T ex finns det fem noveller skrivna av Astrid Lindgren, bl a den njutbara novellen I Skymningslandet.

Alldeles nyskrivet är fyra noveller på temat flykt. Jag har läst Farväl till dem på land av Marjaneh Bakhtiari. Bakhtiari är välkänd som författare till romanerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga Scibbolet? Nu har Bakhtiari skrivit en novell om flykt till Novellix, Bakhtiari är själv född i Iran och har flytt till Sverige vilket ger en trovärdighet när hon här skriver en gripande berättelse som handlar om att tvingas fly från sitt land till något helt okänt.

Novellen berör på djupet, den handlar om dottern till en mamma som nyligen dött. Dotterns pappa och farmor planerar flytten. Farmor är tryggheten för dottern nu när mamma är borta men farmor ska inte med till det okända landet. Farmor berättar bara fantastiska historier om den lyxiga båten de ska åka i och om det rika landet de ska till. Dottern vårdar ömt ett enda fysiskt minne från mamman, en liten frans från den sjal mamman brukade bära. Plötsligt är det dags att ge sig iväg, pappa har lyckats få ihop så mycket pengar att de kan köpa en båtbiljett för två. Men de kommer försent till båten, de tvingas ta en liten, liten gummibåt för att komma ifatt den stora lyxiga båten de ska med...

Farväl till dem på land av Marjaneh Bakthiari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar