måndag 23 november 2015

Skorstensjul

Varje år brukar det släppas någon ny julbok, en sådan där bok med ett nytt kapitel att läsa varje dag i december fram till julafton. I år har jag fått boken Skorstensjul i mina händer och jag har läst, begrundat och tittat på de förtjusande bilderna som illustratören Lina Bodén har gjort.

Skorstensjul handlar om de tre föräldralösa barnen Stella, Mago och Issa som har hamnat på Stockholms central efter att ha rymt från barnhemmet där de bor. De har bestämt sig för att de ska flytta till Magos pappa som är på väg hem till Sverige från Afrika för att hämta dem. Det  tror i alla fall Mago, Stella är inte så säker på det där med Magos pappa. På Stockholms central träffar de för första gången på stackars Niklasson, en uteliggare som tappat minnet. Niklasson är i själva verket hela berättelsens huvudperson.

Skorstensjul har alla ingredienser som en riktigt bra julberättelse ska ha. Barn som är hemlösa, far illa och som ingen bryr sig om. Onda människor, drömmar om ett sammanhang och om ett bättre liv. Naturligtvis slutar berättelsen riktigt lyckligt (det är ju en julberättelse) och man känner en fantastisk julstämning i boken.  Ändå är det en mycket bra och aktuell berättelse med många saker att lyfta och diskutera. Finns det hemlösa och föräldralösa barn i Sverige? Hur har det blivit så? Vem tar hand om dem?


Det är Mårten Sandén som skrivit Skorstensjul och den passar att läsa för de yngre barnen (7-9 år). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar