fredag 27 november 2015

Ninna och sjukhusfåglarna

För två år sedan, ganska precis vid den här tiden på året tillbringade jag och min dotter fem dagar på sjukhus. Instängda i en bubbla, utan så mycket kontakt med "den vanliga" världen framskred de fem dagarna, av väntan på operation, operation, väntan på besked.
Det var en sällsam tid på ett sätt, särskild från allt annat jag upplevt. På den avdelning vi var intagna på var många barn väldigt sjuka. Trots det var det mycket skratt, mycket lek, men också trött och stilla väntan.
Jag tänker på det när jag läser boken "Ninna och sjukhusfåglarna", skriven och illustrerad av konstnären Matilda Ruta, som fått i uppdrag att göra ett "artist in hospitalprojekt" på Gävle sjukhus.
Hon valde att rita och berätta sagor tillsammans med barn på sjukhusets lekterapi och ur det växte den här boken fram.

"på sjukhus är nästan alla sjuka. Eller så är de på jobbet. en del sitter bara och väntar. Någon ringer hela tiden, för att de är så oroliga"

På sjukhus finns hela spektrat från nyfödd till jättegammal. Alla känslor från djupaste glädje till djupaste sorg.
Vi får följa allt genom Ninnas ögon, Ninna vill inte prata om sjukdomar mer, hon vill hellre prata om vad hon önskar sig i födelsedagspresent. "de vet ju redan att jag är jättesjuk, varför måste de fråga?"
"Ibland orkar man ingenting. Då ligger man i sängen och drömmer om andra världar och rymden och sånt", säger Ninna "men ibland mår man bättre", då kan man springa i trappan, pyssla med glitter och äta godis"

Här skildras precis hur det är, att när ett barn, även om det är jättesjukt, mår bättre så vill man göra "vanliga" saker, springa i trappan och sådant, äta godis.

Utanför fönstret finns "sjukhusfåglarna", de låter hela dagarna.

"Fåglarna i sjukhusskogen flyger iväg om nätterna, under dagen samlar de allt ont barnen inte gillar...de slänger alla tunga, klibbiga jobbiga känslor i havet.
barnen kan sova lugnt då"

Det här är en bok med mycket vackra och uttrycksfulla bilder och med en berättelse som verkligen behövs.
Det finns många barn, som tillbringar en tid av sitt liv på sjukhus. Den här boken är viktig för dem och för alla andra som vill förstå.

Och hur det gick för oss? Det gick BRA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.