torsdag 19 november 2015

På flykt


Så många människor är på flykt. Så många väntar på besked om uppehållstillstånd, bostad, skolor och jobb. 


 Vi behöver tala med våra barn och ungdomar i skolan om detta. Att använda böcker som utgångspunkt kan vara till hjälp och underlätta diskussionerna.
Annika Thor har skrivit en novell som heter En plats är tom. Du kan lyssna till de fem avsnitten på Sveriges radios sida Novellklubben. Under fem måndagar med start den 23 november kan du lyssna till samma novell på Barnens biblioteks webbplats.
Annika Thor har även skrivit bilderboken Flickan från långt borta. En dag knackar hon på dörren hos den Gråa. Flickan har kommit gåendes från långt borta. " Varför gick du, frågade den Gråa." Som helst vill fortsätta med sina ensamma vanor. " För att jag var ensam, svarade flickan. Det fanns ingen som kunde ta hand om mig längre." Boken som är illustrerad av Maria Jönsson går att använda på alla stadier.


Om du skulle fråga Micha av Viveka Sjögren är också det en bilderbok som kan användas vid samtal på alla stadier. Om du skulle fråga Micha skulle han berätta att nyss började kriget som gjorde att de flydde. Nu väntar de, inte på att få komma hem utan på lov att få stanna. En sån tur att det finns fotboll och matte, det liknar hemma.


Ytterligare en bilderbok är Sabelles röda klänning av Marina Michaelido-Kadi och Daniela Stamatiadi. De berättar om Sabelle som bara kan ta med sig en sak när de flyr. Hon väljer en röd klänning som hon fått av din mormor. Mormor som blir kvar och som Sabelle inte vet om hon någonsin får träffa igen. Varje dag tar Sabelle på sig den röda klänningen, ända tills den inte passar längre...
  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.