tisdag 24 november 2015

5768 visningar på Youtube

Jag hakar på Ninnis inlägg om Författardagen i Hässleholm.
Det var mycket intressant att följa samtalet mellan Lawen Mothadi, Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson. 
Varför är böcker om romer och resandefolket, som brukar kallas svenska romer, och som funnits i Sverige sedan början av 1500 talet, så sällan förekommande?

Helt enkelt därför att de barn som kom ifrån resandesläkt eller hade romska rötter tidigt lärt sig att deras historia, ursprung och traditioner inte varit intressanta för någon utanför deras egna kretsar. De har t om lärt sig att dölja sitt ursprung, för att undgå förföljelse och mobbning. 
Länge lärde skolan ut att det sk tjuvspråket med speciella ord hade sitt ursprung bland kriminella, men egentligen var det svensk romani, orden kom ifrån. Inte konstigt att Rosita i boken 5768 visningar på Youtube bara vill gömma sig när läraren säger så här" I fredags hade vi svenska och pratade om språk i Sverige. Såhär pratar kriminella , sa hon. Tjyvspråket...sen fick jag blunda och bita mig själv i läppen för att inte börja böla...Orden hon visade var inte alls något tjuvspråk. Det var mitt språk "

Detta var ett litet utdrag ur boken av Ralf Novak-Rosengren , själv resande och Anita Santesson, filmare. Kanske inte så konstigt att huvudpersonen Rosita inte vill avslöja sitt ursprung i skolan. Hon får dock revansch genom att hon och några klasskompisar spelar in en låt, som sedan visas 5768 gånger på Youtube. I boken finns också berättelsen om starka traditioner och en stark familjesammanhållning.
Flera delar om Rosita väntas följa.

Vill du veta mer kan du titta på webbplatsen lattjodrom.com.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.