fredag 10 april 2015

Vänskap

Vänner och vänskap är viktigt, och ibland väldigt svårt....

Visst har vi väl alla ibland lovat något som ibland blir svårare än vi trodde att uppfylla, precis som Tina i "Tina och Zlatan" skriven av Ann-Kristin Lundmark. Tinas pappa är sportjournalist och Tina lovar att han ska fixa Zlatans autograf till en klasskompis, men då ska pappan plötsligt byta jobb, och kommer inte att resa ut och träffa fotbollsproffs längre! Tina blir så orolig över detta så hon kan inte gå till skolan längre, och hon kan absolut inte berätta för någon. Tur att mormor finns!

Ibland får vänner en att göra dumma saker, för att man ska visa sig modig. Det råkar Lisen ut för i "Modighetsprovet" av Anna Holmström Degerman. Lisen och Mia har bestämt att de ska göra ett modighetsprov, de ska snatta nåt i den lilla kiosken. "De kommer inte ens att märka det, De har hur mycket pengar som helst, det vet ju alla", säger Mia, men darrar lite på rösten.
När de kommer ut igen känns det inte alls bra, och Lisen får ont i magen så fort hon ens tänker på Mia och det de gjort. Hon vill inte ens träffa Mia, fast de är bästisar och de har bestämt att de ska åka till Lisens mormor tillsammans på sportlovet. Mia får stanna hemma, tänker Lisen.

Ibland kan vännen vara ett djur, så är det för Robert i "Hunden" av Sverre Knudsen. Roberts föräldrar har skilt sig, och pappa är ledsen mest hela tiden. Han orkar inte ens julpynta. Istället åker de till Kanarieöarna över julen. Där träffar de Margareta och Marianne som de hyr ett hus tillsammans med. På en kvällspromenad hör de ett ynkligt ylande, en liten hundvalp sitter inlåst i en bur invid ett fallfärdigt nedsläckt hus. De räddar hunden och bestämmer sig för att ta med den hem till Norge. men det blir inte så enkelt som de trott!

Slatten har inga vänner alls. Hans pappa älskar fotboll, så han heter egentligen Zlatan. Slatten hatar fotboll. Han avskyr också att leka med bollar, klättra i träd, hoppa hopprep, leka burken och doppa huvudet när han badar. Allt det där som de andra barnen älskar att göra...En dag när han som vanligt sitter i sandlådan och gör ingenting, så hamnar bollen precis bredvid honom. Alla hejar på honom, "Kom igen Slatten, du kan!" Slatten tänker att om han lyckas få iväg bollen, så kan han bli en som får vara med, en som räknas. Han tar sats allt vad han kan och sparkar iväg bollen, men den studsar på sandlådekanten och knockar honom! När han vaknar till, så ser han en ängel som tittar på honom. Ängeln är en flicka som heter Kakan. När alla de andra barnen fortsätter med sina lekar stannar hon med Slatten! Boken heter "Bästa vänner" och är skriven av Moni Nilsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar