söndag 12 april 2015

Vad blev det för böcker under påskveckan?

Det blev lite blandat smått och gott med både äldre och nyare titlar, bl. a. Eldens hemlighet av Henning Mankell, Inmur ade (Firnbarnen 1) av Lena Ollmark och Otto är en noshörning av Ole Lund Kirkegaard.

Eldens hemlighet är en stark berättelse om Sofia, en flicka som lyckas överleva efter att ha trampat på en mina och fått sina ben bortsprängda. Boken utspelar sig i Mocambique och handlar om kriget som utspelades där efter avkolinseringen och om hur illa människor for/far i krig. Boken delades ut som gåva till samtliga femteklassare runt om i Sverige 1999 på Världsbokdagen.
Inmurade är en riktig rysare! För över hundra år sedan rasade en fruktansvärd snöstorm i trakten. Några barn blev instängda i skolan tillsammans med sin strängt religiösa lärarinna. Vad som hände med dem är en välbevarad hemlighet. Men någonstans i byggnadens finns ännu spår av en mycket gammal ondska och den gör sig påmind efter att skolan renoverats. Det börjar hända konstiga saker som inte riktigt går att förklara. Leo, Natta och Teddy är tillsammans med om skrämmande händelser i slöjdsalen och tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen på skolan under snöstormen.  Man är bara tvungen att fortsätta läsa trots att det är riktigt läskigt bitvis.
För att lätta upp på allvar och skräck så avslutade jag med att läsa Otta är en noshörning. Det är en väldigt rolig bok, och skrattet är aldrig långt borta  mär man läser den. Boken handlar om Topper, en pojke som tillsammans med sin bästa vän Viggo hittar på olika hyss dagligen. De brukar köra runt varandra i en gammal skev barnvagn som de döpt till Skevan och när de är i farten kan det sluta hur som helst. Man kan till exempel flyga över en häck om det vill sig illa. En dag hittar Topper en magisk blyertspenna. Han och Viggo ritar en noshörning med den på den gula tapeten i Toppers lägenhet. De är nöjda med sitt konstverk, men det visar sig snart att noshörningen får liv och är riktig. En noshörning som bor i en lägenhet på andra våningen innebär en del problem! Vad ska Topper och Viggo göra nu?

                  Eldens hemlighet     Inmurade      Otto är en noshörning      

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar