tisdag 21 april 2015

Drakar!

Jag tycker om att läsa tjocka böcker, böcker som ingår i serier och det får gärna vara långa serier så att jag som läsare har tid på mig att lära känna varje karaktär ordentligt. Och så tycker jag om att läsa om drakar. De böcker jag tänker tipsa om nu passar in på alla ovanstående kriterier!

Just nu läser jag om Drakryttaren Eragon och hans drake Saphira. Eragon är på jakt när hans byte plötsligt skräms iväg av en explosion, och när Eragon närmar sig för att undersöka vad som hänt, så hitatr han en vacker blå sten. det visar sig vara ett drakägg. Drakar, till skillnad från andra varelser, kläcks när de hittar någon som de hör ihop med, och Saphira kläcks hos Eragon, vilket innebär att de är sammanlänkade för alltid. De kan tala med varandra i sinnet, drakar är väldigt intelligenta och kloka. Givetvis  drabbas Eragon och Saphira av olika svårigheter, ett drakägg är mycket värdefullt och härskaren i landet Alagaesia vill väldigt gärna komma över det, han vet ännu inte att det kläckts. I sökande efter ägget så drabbas Eragons familj svårt och han bestämmer sig för att hämnas. Nu är äventyret igång! Eragon och Saphira följer härskarens bödlar och soldater och hamnar i den ena svårigheten efter den andra. De möter även människor, dvärgar och alver som hjälper dem med deras uppgift.
Författaren till "Eragon" heter Christopher Paolini och det finns tre böcker till om Eragon och Saphira.En annan serie som också handlar om drakar är böckerna om draken Temeraire. De är skrivna av Naomi Novak och börjar med "Hans Majestäts drake". Titeln syftar på den engelske kungens militära styrkor, där även drakar ingår som en särskikd del, precis som flottan.
Will är kapten på ett av kungens skepp, ända tills den dagen då Temeraire bestämmer sig för att kläckas inför honom. Det är ett stort slag för Will, då han inte alls är intresserad av att vara något annat än i flottan, men han har inget val, drakar och den som de väljer hör ihop och det finns inget att göra åt det.
Även Will och Temeraire råkar ut för många och en del svåra äventyr, men de kan alltid lita på varandra! Det finns sex böcker om Will och Temeraire och många av dialogerna mellan Will och Temeraire är riktigt roliga.Härom dagen upptäckte jag till min glädje att Jo Salmson har skrivit första boken i en ny serie, och gissa vad! Jo, den handlar om drakar! Jag längtar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar