måndag 23 mars 2020

Två faktabilderböcker

I förra veckan läste jag ett antal nya bilderböcker. Jag fastnade för två fina bilderböcker som också ger bra fakta till de yngsta. Detta är böcker som man kan använda när vi pratar om fakta, källor och källkritik med de yngre barnen på lågstadiet och i förskoleklassen.Det kommer en grävling är en bok i serien Abbes vilda djur. Texten är skriven av Lisa Ragvalls och boken är illustrerad av Anna-Karin Garhamn.

Abbe vill så gärna ha ett husdjur, helst hund eller kanin. Tyvärr är pappa rädd för hundar och kaniner bara dör säger Abbes kompis Harry. En dag flyttar en grävling in till Abbes hus, grävlingen blir Abbes husdjur. Grävlingen är vaken på nätterna och gräver ibland gropar under golvet i huset. Efter hand växer grävlingen och blir större och större och faktiskt riktigt jobbig att ha som husdjur!


Vips på isen är både skriven och illustrerad av Oskar Jonsson. Denna bilderbok ingår i serien Saga & fakta.

Vips är ute och åker skidor, det är inte så lätt och plötsligt trillar Vips.  Vips blir ledsen och sur och sätter sig ner vid strandkanten en stund. Där finns en vak i isen och vackra svanar simmar runt där. Plötsligt dyker ett ansikte upp från vattnet. Det är ett stort huvud med små viftande öron och pigga ögon - en utter! Uttern tar sig upp till Vips och nosar och luktar på Vips och på hans kläder. Vips och uttern blir kompisar och Vips lär sig mycket om uttern och om utterns liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.