måndag 28 maj 2018

Internationella mensdagen 28/5

Idag uppmärksammas mens och det hinder som bristen på rent vatten, mensskydd och toaletter (med lås) innebär för flickor över stora delar av världen. Om flickor inte på ett säkert sätt kan byta mensskydd i skolan kan de tvingas stanna hemma och missa flera skoldagar varje månad, vilket leder till svårigheter att nå målen och ta sig vidare till högre studier. Det här är inte en fråga för den enskilda flickan, det här är ett enormt samhällsproblem för de länder där halva befolkningen riskerar att inte kunna fullfölja sin skolgång på grund av mens.
Det kanske inte låter som en stor grej för oss här i Sverige, men i stora delar av världen är mensen extremt tabu, många flickor vet inte varför det kommer blod och de vågar inte prata med sina föräldrar om det. Istället för hygieniska bindor används tygtrasor eller blad, vilket kan leda till infektioner. Okunskapen kan också leda till att pojkarna i klassen retas så mycket när flickorna har mens att de hellre stannar hemma.
Ett stort problem för de menstruerande flickorna än ändå tillgången till, eller bristen på, vatten. Därför har Water aid de senaste åren producerat mensfilmer lagom till 28/5. Ett år handlade den om hur reklamfilmer för mensskydd hade sett ut om det var män som fick mens. Den här listfilmen är ett annat exempel:


På skolbiblioteken finns det naturligtvis böcker som handlar om mens.
Här hittar du några av dem.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar