torsdag 17 maj 2018

Finns det björkar i Sarajevo?

För några år sedan skrev Christina Lindström ungdomsboken Jack. Den boken lovprisade jag här på biblioteksbubbel. Boken Jack lånas och läses mycket på Tolvåkerskolan, kanske för att jag pratar så mycket om den och har med den på många bokprat. Med stor nyfikenhet har jag sett fram emot Christina Lindströms nya ungdomsbok som kom för några veckor sedan. Den heter Finns det björkar i Sarajevo?

Det finns många likheter mellan Jack och Finns det  björkar i Sarajevo.  Även i den nya boken är det en kille, Kevin, som är huvudpersonen. Båda böckerna handlar om kärleksstrul och om att begå stora misstag i livet. Just beskrivningen av den avgrundsdjupa rädslan, sorgen och ångesten man kan få när man sårat någon på ett sätt som kan vara oförlåtligt är Christina Lindström mycket skicklig på att beskriva. Även hoppet och utvägen som trots allt kan finnas beskrivs på ett trovärdigt och hoppfullt sätt.

Finns det björkar i Sarajevo är en kärleks- och relationshistoria på flera plan. Den svåra kärleken till föräldrarna, Kevins föräldrar är födda utomlands men de försöker anpassa sig i Sverige. Kevins relation till brodern Charlie är många gånger jobbig men kärleken är ändå stark. Och slutligen respekten och beundran för kompisen Hannes och så kärleksstrulet med Amanda...

Finns det björkar i Sarajevo är en mycket bra ungdomsroman precis som Jack är. Lindström skildrar ungdomars vardag ur ett realistiskt perspektiv som jag tror ungdomar tycker är intressant att läsa om och också kan känna igen sig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar