måndag 22 januari 2018

Fotboll på hög nivå

Malik är 17 år och spelar redan med A-laget. Han har iof hittills bara suttit på avbytarbänken, men nu har tränaren lovat att han ska få spela. Lika bra som fotbollskarriären går, lika dåligt står det till med ekonomin hemma. Mamma Annika får fler brev från kronofogen, och nu hotas de av vräkning. Pga sin sjukdom så kan hon inte jobba så mycket, och Maliks pappa Omar, dyker bara upp då och då. Oftast har han inga pengar ändå. Malik kan inte komma på hur de ska kunna lösa situationen.
Så kommer dagen då Malik gör matchpremiär. Allt går galant även om motståndarna tacklas och knuffas lite extra med nykomlingen. När domaren meddelar att laget ska få en straff, så får Malik sin chans att visa vad han kan, och sätter den! Publiken jublar och laget vinner! Över en natt är Maliks namn på allas läppar. Enda smolket är det ekonomiska. Lagledaren kan inte lova honom något A-lagskontrakt just nu, kanske om några veckor, men då är det ju lite sent...Hade han bara fått skriva kontrakt så hade allt löst sig.
En kväll stöter Malik på sin barndomskompis Abbe, som undrar varför inte Mailk svävar på moln, kändis som han är. Malik berättar om pengabekymren, och Abbe säger att han alltid kan låna ut pengar. Malik avböjer, men tackar för erbjudandet. Några dagar senare kommer Abbe och berättar att han har en lösning på problemet, det enda Malik behöver göra för att få 100 000 kr är att missa straffen i nästa match mot Göteborg....

Boken heter ”När allt står på spel” och är skriven av Philip O´Connor och är första delen i serien ”Svea United”.

Boken är spännande, till och med för mig som inte är speciellt intresserad av fotboll.  Frågan hur Malik ska lösa dilemmat med pengar är oklart länge, vågar han chansa och sätta hela sin framtida karriär på spel, och om han inte gör det, hur ska de då klara sig? Jag vill gärna veta hur det går för Malik och hans mamma i framtiden! Min enda invändning är att det är mycket talspråk och slang i dialogen, det är jag inte så förtjust i. Jag tror också att det dessvärre daterar boken och gör att den kommer att kännas omodern när språket förändrats.


Svea United : när allt står på spel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar