måndag 29 januari 2018

En ö i havet

Maria skrev ett inlägg om Förintelsens minnesdag som var nu i lördags den 27/1. Det är  ett angeläget ämne som vi  har skrivit om flera gånger förut här på Bubbel. Här kan du se de inläggen samlade.


Jag har precis läst om Annika Thors bok En ö i havet. Det är en bok som verkligen knyter an till temat men den bygger även broar till nutid och dagens flyktingar.

Här finns många beröringspunkter, att komma utan sina föräldrar och att oroa sig över hur de har det, att inte kunna hävda sig eftersom språket tryter, att möta främlingsfientlighet, att försöka anpassa sig till sitt nya liv men att ända inte höra till "på riktigt". Berättelsen rymmer även det positiva med varma människor och stor omtanke.
Berättelsen är nästan mer aktuell nu än när den kom ut under 90-talet. Det är en bok som jag tycker ska högläsas i många klasser. Det är också en bok att samtala kring och att arbeta med på många sätt. För att underlätta det arbetet har jag och Karolina Falk, lärare 4-6 på Skönadalsskolan, arbetat fram en lärarhandledning. Den hittar du på skolbibliotekens webbplats bland alla de andra handledningarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar