måndag 12 juni 2017

Russintårtan på tjuvjakt


Russintårtan heter egentligen Regina, det är hennes arbetslöse pappa som har hittat på detta inte helt igenom populära smeknamn. Berättelsen utspelar sig på sommaren då Reginas kusin Simon bor hos dem, eftersom hans föräldrar är bortresta. Simon har Asperger och gillar att lära sig busstidtabeller utantill. För ovanlighetens skull hänger han med Regina och hennes kompis Moa. Tillsammans smyger de in i grannens lägenhet för att kolla in Egyptiska vaser. Det känns lite obehagligt att gå in i en annans lägenhet utan lov, men Simon gör ett kontrakt som ska underlätta om inte annat för deras samveten. Men allt går fel, plötsligt ringer det på dörren och snart sätts en nyckel i låset. Gömda under sängen tvingas barnen uppleva hur två tjuvar härjar runt i lägenheten och plockar på sig värdefulla smycken. De hör tjuvarnas samtal men ser enbart strumpor och byxben.Nu har de verkligen hamnat i en knipa. Hur ska de förklara att de varit olovandes i grannens lägenhet? Hur ska de få fast tjuvarna? Kommer polisen att tro dem? Misstankarna kommer säkert att riktas mot Reginas föräldrar, alla vet att de har ont om pengar och det är de som har nyckel för att kunna vattna blommorna.
Jag gillar den här berättelsen för att det inte enbart är en vanlig tjuvjakt. Barnen är smarta, spanar och skuggar men kopplar även in polisen. Simon är den smartaste och bidrar mycket till lösningen av gåtan, det ger en positiv bild av Asperger och visar på styrkor.  Det ger berättelsen en dimension till.
Författaren heter Gun-Britt Bergström Lindell och det här är hennes debut. Jag vet inte så mycket om henne mer än att hon även är journalist. Jag ser fram emot fler berättelser av henne. Jag har köpt  in ett extra exemplar att ha i högläsningslådan nästa läsår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar