onsdag 4 januari 2017

The Selection - Ceremonin

En bok som har varit populär på Tolvåkerskolan under hösten är Ceremonin i serien The Selection skriven av Kiera Cass.

Detta är en berättelse som utspelar sig i landet Illea där prins Maxon bor i kungaslottet med sin pappa kungen och mamma drottningen. Prins Maxon umgås inte med folket ute i landet utan när han nu snart vill träffa en tjej som han kan gifta sig med så sker det genom Urvalet. Urvalet är en möjlighet för en tjej att få komma ifrån den kast hon är infödd i och få komma till slottet och kanske så småningom bli prins Maxons blivande fru, Det är trettiofem tjejer som blir utvalda och därmed inbjudna till slottet, America Singer råkar bli en av dem. Hon vill inte alls, hon tycker hela idén med att prinsen ska välja ut en blivande fru är idiotisk. Dessutom har America redan träffat sin drömkille, Aspen, som hon träffar i smyg så ofta det går.

I landet Illea är det väldiga skillnader på hur människor har de i de olika kasterna. Americas familj som är en femma (det finns åtta kaster, där åttorna i princip står utanför samhället) har det ganska tufft emellanåt med att få fram mat och kläder. I Urvalet blandas nu America och andra från de lägre kasterna med de "fina" tjejerna från de högre kasterna. Det förekommer ett ständigt hot från landets rebellgrupper som kämpar mot orättvisorna och som vill störta kungafamiljen.

Allt eftersom Urvalet pågår och America träffar prins Maxon inser hon att saker och ting kanske inte är precis så som hon trodde att det var. Maxon visar sig vara en riktigt trevlig kille. Hon inser också att hon på plats i slottet och som Maxons vän har möjlighet att påverka vissa orättvisor i landet.

Ceremonin påminner mycket om Hungerspelen, det är en spännande historia med stark tjej i huvudrollen och med ett land som är uppdelat i olika nivåer. Det är orättvisor och Illea är likt Hungerspelens Panem ett land som styrs av en elit.  Jag saknar dock Hungerspelens samhällskritiska Katniss Everdeen. Hoppas att America Singer utvecklas till att bli en ännu tuffare  tjej i de tre följande böckerna i serien.

Ceremonin är första delen av fyra. Det har hittills kommit två delar på svenska, Ceremonin och Eliten. I slutet på januari kommer den tredje delen, Den Utvalda. Alla fyra delarna finns redan ute på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar