torsdag 12 januari 2017

Björnstad

Under jullovet läste jag Fredrik Backmans bok Björnstad. Backman har tidigare skrivit bl a den mycket populära boken En man som heter Ove, denna bok har också blivit film. Nu är han tillbaka med en ny bok som utspelar sig i den Norrländska (?) staden Björnstad. Det kretsar MYCKET kring ishockey i Björnstad. De flesta som bor i Björnstad – alla – är direkt eller indirekt inblandade i hockeyn. Juniorlaget under ledning av tränaren David har spelat starkt under säsongen och nu är det dags för semifinal.

Semifinalen betyder allt! Vinner juniorerna semifinalen kommer de få spela riksfinalen i Stockholm. Då kommer kommunen antagligen att placera det nya hockeygymnasiet i Björnstad. Detta kommer inte bara föreningslivet i Björnstad att tjäna på utan även affärer och näringsliv kommer att få en positiv skjuts framåt. Det motsatta läget vore en katastrof för staden.

I boken får vi möta Peter Andersson som efter livet som hockeyproffs i Kanada har flyttat hem till Björnstad med sin fru och sina två tonårsbarn. Men framförallt får vi i boken möta 15-åriga tjejer från Björnstad som ska förhålla sig till de 17-åriga ishockeykillarna och de lagar, regler och värderingar som de lär sig i laget och på ishockeyplanen.

Det finns inga ishockeylag för tjejer i Björnstad, alla satsningar görs endast på killarna.

Bokens inledning är följande: ”Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick rakt ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av. Det här är historien om hur vi hamnade där”

Björnstad är en mycket välskriven och spännande feministisk bok som passar för ungdomar, deras föräldrar, lärare och tränare och för alla andra också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar