fredag 27 januari 2017

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

För något år sedan läste jag boken Kanske är det allt du behöver veta. Det är en speciell ungdomsbok som jag tycker mycket om. Nu har jag läst Den ökända historien om Frankie Landau-Banks denna bok är skriven av samma författare, nämligen E Lockhart (vilket är en pseudonym, författaren heter Emily Jenkins).

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks utspelar sig på en internatskola (highschool) i USA. Frankie börjar nu andra året på skolan och blir under detta året tillsammans med populäre Matthew Livingstone. Hon får status bland klasskompisarna i och med att hon är tillsammans med Matthew. Samtidigt upptäcker hon att han ljuger för henne ibland och att han inte alltid vill ha med henne. Vi möter många olika karaktärer i boken, det är killarna kring Matthew men också Frankies tjejkompisar och en del lärare.

Det jag gillar med boken är de litterära referenserna som finns med t ex till Michael Foucault och PG Wodehouse. Vidare ifrågasätts könsroller och osynliga normer och feministiska tankar smygs in i handlingen utan att detta känns övertydligt. Det är en smart och lite komplex bok för de goda läsarna. Boken lämnar en del handling öppen för läsaren att tolka, allt berättas inte.

Jag önskar att fler tonåringar oftare valde denna typen av böcker som har lite intressantare och djupare handling och karaktärsbeskrivningar. Det är en utmaning för oss som arbetar i skolan att tipsa om och arbeta med lite mer avancerade böcker för de elever som klarar av det. Tyvärr är bokomslaget på just denna boken inte så lyckat då boken antagligen kommer att väljas bort av killar. Handlingen är i allra högsta grad en bok som borde tilltala killar.

Enligt O har skrivit väldigt bra om både denna boken och om en del andra ungdomsböcker på sin blogg. Läs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.