torsdag 29 september 2016

Sara Lövestam på Bokmässan

Här kommer ytterligare en rapport (den sista?) från årets lyckade Bokmässa, den handlar om coola Sara Lövestam.

Sara Lövestam har kombinerat skrivandet med att jobba som sfi-lärare i många år men nu ägnar hon sig helt åt skrivandet. Hon är verkligen en mångsidig författare. Förra året kom hennes Som eld , hon skriver också de lyckade relationsdeckarna om detektiven Kouplan.

Kouplan är en ung kille som har invandrat till Sverige från Iran, han fick inte asyl här och nu lever han gömd i Sverige i väntan på att han kan söka asyl igen. Han är fattig och livrädd för att polisen ska hitta honom och skicka iväg honom. Kouplan var journalist i sitt hemland och för att få in lite pengar så tar han på sig detektivuppdrag i Sverige. I den första boken Sanning med modifikation handlar det om ett barn som har försvunnit. Julia 5 år är försvunnen, Julias mamma tar kontakt med Kouplan som blir glad för att få ett uppdrag men naturligtvis undrar varför mamman inte kontakter polisen.

Det har kommit ytterligare två böcker som handlar om detektiven Kouplan. Den andra boken heter Önska kostar ingenting och den alldeles nya heter Luften är fri

Sara Lövestam har även skrivit om dessa deckare till lättlästa böcker (utgivna av LL-förlaget). Boken Sanning med modifikation heter som lättläst Flicka försvunnen. Sara Lövestams lättlästa deckare lånas en hel del på Tolvåkerskolan, de lättlästa böckerna är ett bra komplement om originalboken blir för "tung".

I dagarna har Sara Lövestam också släppt en spännande bok för barn i åldrarna ca 10-14 år, Boken heter Skarven och den utspelar sig på sommaren på en skärgårdsö. De tre ungdomarna Ludvig, Olivia och Johan som nu vill bli kallad för Johanna börjar forska i ett dödsfall som hände på ön för några år sedan. En ganska ung man trillade nerför en klippa och dog. Var detta verkligen en olyckshändelse som alla säger eller låg det något annat bakom killens död?


På bokmässan lyssnade jag på Lövestam när hon i Piratförlagets monter blev utfrågad om båda sina nya böcker (vuxendeckaren) Luften är fri och (ungdomsdeckaren) Skarven. Utfrågaren, Fredrik Belfrage, var påläst och det blev ett mycket intressant samtal som handlade bl a om transpersoner som förekommer i båda dessa nya böcker. Vidare handlade samtalet om utanförskap och om hur Lövestam hittar stoff till sina berättelser, en hel del bygger på verkliga händelser.Förutom dessa böcker skriver Sara Lövestam även böcker om grammatik! Grejen med verb kom för två år sedan och boken Grejen med substantiv är på gång - kanske kommer den nästa år.

Sara Lövestam - vilken begåvad författare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar