måndag 26 september 2016

Bokmässan 2016

Då var bokmässan över för denna gången. Trött men full av inspiration, intryck och en hel del nya boktips är jag nu tillbaka på jobbet. Bokmässans unika möjlighet att komma författarna nära, vid en bokpresentation eller signering är härlig tycker jag. Det kan också ge lite extra "spännande" information om författaren eller boken som man kan berätta om för eleverna vid ett bokprat eller ett möte i biblioteket.

I år mötte jag bl a Sandra Beijer vars första bok Det handlar om dig gjorde succé när den kom ut och den lånas och läses mycket på Tolvåkerskolan. I dagarna kommer hennes nya bok Allt som blir kvar. Det var intressant att höra Sandra berätta om skrivprocessen med den svåra andra boken. Att följa upp en så lyckad debut kan vara svårt, det var det även för Sandra Beijer. När hon körde fast i skrivandet så ändrade hon allt hon skrivit från presens till dåtid för att se berättelsen med andra ögon. Ett intressant grepp för en skrivövning tänker jag. Den nya boken har redan flera reservationer av elever på Tolvåker som längtar efter att få läsa den. Allt som blev kvar var populär även på bokmässan för den var helt slutsåld på hela mässan redan på lördagsförmiddagen. Tur att jag köpte mitt ex redan på torsdagen!


Fredagsmorgonen började med att jag lyssnade på när Magnus Nordin pratade om sin alldeles nya bok Hemsökta. Hemsökta är en riktig skräckbok och Magnus berättade mycket intressant om att han gjort en grundlig research vad det gäller häxtemat som förekommer i boken. Det finns intressanta berättelser om olika kvinnor i Sverige som anklagats för att ha varit häxor och Magnus har lånat en del av dessa berättelserna för sin sägen om bokens Gydja.

Så fick jag också möjlighet att lyssna på årets ALMA-pristagare Meg Rosoff! Jag tyckte väldigt mycket om hennes Så har jag det nu som jag läste bara för någon vecka sedan. Samtalet på bokmässan var mycket intressant men det tog slut alldeles för snabbt.


Årets snackis då, vad var det?? Kanske att första avsnittet i podden Bladen Brinner släpptes under bokmässans första dag. Har ni inte lyssnat så är det dags att göra det nu!Som vanligt har man också med sig en hel del kort och bokmärken hem, dessa brukar vara populära och gå åt snabbt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar