torsdag 29 september 2016

Programmering, kod och äventyr!


Jag var också på Bokmässan, och i år hade jag seminariekort två dagar. Det finns så många seminarium att gå på, så jag hade kunnat vara kvar två dagar till.

Jag var på inte mindre än tre seminarium som handlade om programmering och kodning. Det är ett ämne som jag är hyfsat obekant med, men som intresserar mig mycket. Kanske inte så mycket själva kodknackandet som det datalogiska tänket som behövs för att kunna lösa uppgifterna en ställs inför.

Först ut var Måns Jonasson som har skrivit två böcker om Scratch. Han blev fascinerad av programmering redan som barn när han fick sin första dator. På den tiden kom datorerna utrustade med programmeringsfunktioner , vilket de inte gör på samma vis nu för tiden. I den första boken så gör du med hjälp av steg för steginstruktioner ett enkelt dataspel. I den andra boken så finns det tre uppgifter, skapa musik, koda ett spökspel och ett tjuvlarm. Måns genomför dessutom så kallade "Barnhack" runt om i Sverige. Det mest signifikanta med med Barnhacken var att de som genomför dem ville ha grupper med hälften tjejer och hälften killar varje gång, men det är mer än dubbelt så många killar som söker. Det har blivit något bättre med tiden, men det är fortfarande en större del killar som pysslar med detta.


Efter det så lyssnade jag på Johan Wendt och Tor Moström som tillsammans med illustratören Peter Bergting har har gjort böckerna om Curly Bracket. I dessa böcker så tränas barnen i en inte alltför avlägsen framtid i det då så livsviktiga datalogiska tänkandet. Curly är superbra på detta, men börjar ifrågasätta Corpuratus, som är det företag som styr världen. Hennes förmåga att tänka datalogiskt hjälper henne i många svåra situationer. Det roliga och intressanta med böckerna är, att sist i boken så finns de problem Curly ställs inför, och lösningarna presenteras också. På frågan om det kommer fler böcker så sa författarna, att ja, de kan se fler böcker framför sig, men inte en oändlig serie. 
Jag berättade att jag uppskattar att de har en tjej som huvudperson, och Johan svarade att det var mycket medvetet och de framhärdade trots att många menade att böckerna skulle sälja sämre än om de hade haft en kille som huvudperson. De har också medvetet jobbat med hennes utseende så att så många som möjligt ska kunna identifiera sig med henne. Tanken med böckerna är givetvis att skapa ett intresse för programmering, men författarna är rörande överens om att det viktiga är inte att skriva kod utan att lösa problemen. problemlösningarna i böckerna är klassiska problem i ny tappning, och berättelserna är riktigt spännande!
                          Curly Bracket. Den gömda koden     Curly Bracket. Corpuratus hemlighet

Sist men inte minst så var jag på ett seminarium som hette "Ge dina barn ett nytt språk". Där pratade både Måns och Johan igen, men även Karin Nygårds som skrivit böckerna "Så funkar internet" och "Input Koden till digital kompetens". De möttes i en livlig diskussion och summan av kardemumman är att alla måste inte, citat,  "sitta och knacka kod", men de var rörande överens om vikten av att förstå de bakomliggande funktionerna i programmering. Johan menade på att det är en demokratisk rättighet att få verktygen att förstå hur hur våra tekniska plattformar fungerar, om vi inte gör det så blir vi slavar under tekniken. Måns liknar sina böcker med recept på kakor, de är helt enkelt receptböcker för dataspel. Nu fick vi också veta att Curly Bracket är ett tecken i kodning som inte gillas av bla programmet Python. Så här ser curly brackets ut  { }. Curlys antagonist, hushållerskan Floda Rithle är ett anagram på en av historiens största skurkar. Författarna har haft jättekul när de flirtar med olika serier. 
Det diskuterades även om vikten att lära ut programmering i skolan. Panelen menar att det inte behöver ligga som ett eget ämne, utan är applicerbart i de flesta av skolans ämnen. För att slippa få panik om ytterligare saker som ska göras, så tipsar panelen om att använda Curly Bracket och Måns böcker i undervisningen. Det kommer inom kort en lärarhandledning till båda Curly Bracketböckerna som kommer att vara gratis att ladda hem.


               Input Koden till digital kompetens     Så funkar internet

Jag lyssnade och lärde, och intresset fick en skjuts framåt. Jag kommer inte att byta yrke till programmerare, men blev väldigt sugen på att åtminstone utmana mig själv i att testa något av det som Måns lär ut i sina böcker. Givetvis så finns snart alla böckerna att låna på Rinnebäcks bibliotek!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar