torsdag 22 september 2016

Dödsdömda

Andra Världskriget rasar i Europa och Norge är ockuperat av nazisterna. Intill norska gränsen bor vännerna Maja, Hilde och Ben. De har bildat motståndsrörelsen Svarta Rosen, som räddat många människor undan nazisterna. Namnet Svarta Rosen har de tagit för att hylla en av de modigaste motståndskvinnorna under kriget, med samma namn.
 I denna den fjärde och  sista av böckerna om Svarta Rosen beger de sig iväg på sitt hittills farligaste uppdrag. Ben hittar ett telegram, som hans pappa egentligen skulle ha, men eftersom pappan är på sjukhus med Bens mamma, som skall föda barn, blir det Ben som läser telegrammet. I ett kodat meddelande får Svarta Rosen veta att Solvik, en liten fiskeby vid kusten hotas att utplånas av nazisterna, eftersom de hjälpt flyktingar och motståndsfolk.  Bens pappa kan inte ta sig dit, utan Svarta Rosen antar sitt farligaste uppdrag och det utan att någon av de vuxna får veta något .

De lyckas ta sig över gränsen till Norge och börjar sin farliga färd över bergen. Överallt finns tyska soldater utposterade och aldrig har det varit farligare att åka fast. Ryktet säger att den som åker fast hamnar på Aakershus, ett ökänt fängelse där nazisterna placerar de fångar som skall avrättas.

Camilla Lagerqvist avslutar här sin serie på fyra böcker om Svarta Rosen. Hon följer den verkliga historien om Andra Värdskriget ganska tätt, men böckerna innehåller även en del "vardag", med "vanliga" tonårsbekymmer, som de tre huvudpersonerna har.
Mycket, mycket spännande och läsvärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar