onsdag 2 mars 2016

Pojken på bergets topp

Pierrot heter en pojke som föds i Paris i början på 1930-talet. Hans far är svårt skadad psykiskt efter att ha krigat i första världskriget, han dör när Pierrot är ganska liten. Kvar finns hans mor som försörjer de båda genom att vara servitris på en restaurang. När det förfärliga inträffar att Pierrots mor insjuknar och dör i tuberkulos, står Pierrot plötsligt helt ensam i livet. Han hoppas att han kanske kan få bo hos sin bästis Anchel men Anchels mor tar beslutet att han ska skickas iväg till ett barnhem. Alldeles ensam sätts Pierrot liten, rädd och ensam på tåget och skickas iväg till barnhemmet som drivs av två systrar. Efter några månader på barnhemmet tar Pierrots faster kontakt med barnhemmet och vill att Pierrot ska komma och bo hos henne istället. Pierrots faster har en fin tjänst som förste hushållerska på Hitlers fina slott högt uppe på ett berg i Alperna. Pierrot reser till sin faster och nu börjar ett helt nytt liv för honom, ett liv som innebär nära kontakt med Adolf Hitler - Fuhrern - och nazismen... Detta är handlingen i John Boynes alldeles nya bok Pojken på bergets topp.

John Boyne har tidigare skrivit boken Pojken i randig pyjamas. Denna bok är en av de mest lästa böckerna om andra världskriget på Tolvåkerskolan. Den högläses eller läses av hela klasser när eleverna läser om andra världskriget och nu följer alltså den skicklige författaren Boyne upp med en liknande historia.

Boyne vänder på perspektiven både i Pojken i randig pyjamas och i Pojken på bergets topp. Han får läsaren att fundera på skuldperspektivet och på hur man själv skulle tänkt/handlat om man varit barn/ungdom i Hitlers Tyskland. Det är lätt att förstå historien i efterhand men inte lätt att förstå allt medan det pågår. Pojken på bergets topp ger oss andra perspektiv på historien. Boken är mycket spännande, berörande och ger dessutom många uppslag för diskussioner med ungdomar om ondska, skuld och det egna ansvaret vid krissituationer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar