torsdag 10 mars 2016

Norsk fantasy!

Jag sträckläste "Odinsbarn" av Siri Pettersen i helgen som gick.

"Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting.
En pest. En myt. En människa."

Odinsbarn är första delen i tilogin "Korpringarna" och utspelar sig i Ymlanden. Här bor Hirka med sin far, Thorrald, som är läkekunnig. Thorrald och Hirka vandrar genom Ymlanden och bor ett tag här och ett tag där, tills de stannar i Elveroa. När Hirka är 15 år närmar sig dagen för Riten, då ungdomarna i Ymlanden reser till huvudstaden Manfall och visar att de har Kraften för Rådet, för att bli skyddade av Siaren, och blir antagna till olika skolor, eller ratade. Hirka är väldigt bekymrad för Riten, hon kan inte Famna, hon har inte Kraften. Och som om det inte vore illa nog att sakna förmågan att Famna, så saknar hon även svans...

Thorrald är också bekymrad för Riten, och vill lämna Elveroa, för att Hirka ska slippa åka till Manfall. Problemet är att han är förlamad från midjan och ner, vilket gör det svårt för honom att resa. Han avslöjar skälet för sin oro för Hirka. Hirka är inte Ättling, hon är ett Odinsbarn, en svanslös, en Likfödd, Rötan. Thorrald gav henne ärren och berättelsen om hur hon förlorade sin svans när hon var liten för att skydda henne, men nu räcker inte hans beskydd längre. Han är inte hennes riktige far, han fann henne i snön i en stenring när hon bara var någon dag gammal.

Hirka blir förkrossad av faderns bekännelse och går till sin gode vän Rime för att be om hjälp. Tillsammans smider de en riskfylld plan, som kanske trots allt kan få Hirka att kunna genomföra Riten.

Samtidigt så har Rådet, som styr i Ymlanden, tillsammans, eller åt, Siaren, stora problem. Rykten och oroligheter blossar upp i olika delar av landet, och vissa delar tar avstånd från Manfall och Rådet. Ryktet som går är att De likfödda har kommit igenom Korpringen, för första gången sedan den stora striden som Ättlingarna gick segrande ur för tusen år sedan...

Hirkas fortsatt liv blir helt annorlunda och betydligt mer farofyllt än hon någonsin kunnat ana!

Boken avslutades med en riktig cliffhanger som fick mig att kasta mig över del två, "Röta". Tack och lov så finns den som e-bok, så även första delen. Även del två avslutas på ett ruskigt spännande sätt, så nu väntar jag med spänning på del tre, "Kraften" som enligt Adlibris kommer ut den 18 april!
Recensenterna lovar en spektakulär avslutning på en kritikerrosad trilogi så det verkar ju lovande! 


Korpringarna 1 : Odinsbarn Röta Kraften

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar