Under de långa och kalla krigsvintrarna infördes ett kokslov i februari, helt enkelt för att skolorna inte hade råd att värma upp skolsalarna tillräckligt och för att det var ransonering på koks. Under ledigheterna erbjöds stadsbarnen olika aktiviteter som ganska snart fokuserades mot friluftsliv och vintersport. Under 50-talet kom även medicinska argument för ett lov på senvintern, då spridningen av infektioner var stor, och då spreds sportlovet även till landsortsskolorna. Det var dock först mot slutet av 1950-talet hade sportlovet fått genomslag i hela landet.
Höstlovet har inte haft en lika tydlig utveckling. Förr i tiden, när de flesta barnen kom från jordbrukarfamiljer, så hade skolorna ofta ett sk potatislov under höstterminen då barnen behövdes hemma i jordbruket. Detta lov avvecklades sedan efterhand när fler och fler flyttade till städerna och barnen inte längre behövdes på samma sätt hemma. Det var först i ganska modern tid som höslovet kom att införas igen och då som en blandning av studiedagar och lovdagar. För elevernas del kan det förstås kvitta om det står studiedag eller lovdag, lediga är de i vilket fall...
Men nu är det kanske dags att göra en nysatsning på höstlovet, att profilera det lite mer. Läsrörelsen har tillsammans med en mängd organisationer, föreningar, fackförbund och bibliotek startat kampanjen Höstlov = Läslov för att främja och lyfta läsningen bland barn och unga. Tanken är inte att det ska vara läsning förknippat med tvång eller prestation, inga recensioner ska skrivas, ingen tävling av typen läs 6 böcker få en gåva, inget skolarbete, utan ren och skär lustläsning. Läs vad du vill! Är du intresserad av rap eller pop, kolla upp låttexter och läs dem, kanske testa om du kan skriva en egen låt. Gillar du serier så läs serier. Älskar du fakta om motorer - läs om motorer. Det finns inga hinder, inga måsten, inga borden, inga begränsningar. Gillar du inte att läsa? Se om det finns någon ljudbok på bibblan. Se en bra film. Eller gör en egen. Spela in en podcast. Det finns massor av saker att göra. Och massor av olika sätt att göra det på. Kolla om ditt bibliotek har några lovaktiviteter, till exempel vet jag att biblioteket i Kävlinge kommun anordnar en hästboksträff på stallet i Lödde. Kan vara värt att kolla upp om du gillar hästar eller hästböcker!
Läs mer om Läslov HÄR.
Det finns också ett seminarium från bokmässan om läsning i allmänhet och Läslov i synnerhet som är värt att lyssna på. Det hittar du HÄR.
På Lackalänga och Ljungen har jag gjort bokmärken av loggorna. De har en strykande åtgång. Strax efter att denna bild togs var både den lila fluffiga bollen med stora ögon (ingen verkar kunna motstå stora ögon!) och djävulshjärtana slut.... Dags att göra fler helt enkelt!
Så, prata om läslov, tipsa om böcker, uppmuntra, peppa och sprid läslust omkring er. Men låt pekpinnarna vara!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.